Subota, 25. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Evropska banka za obnovu i razvoj planira uložiti 300 miliona eura u BiH ove godine

Preuzmite sliku

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) namjerava ove godine povećati svoja ulaganja u BiH na 300 miliona eura, budući da će infrastruktura nastaviti apsorbirati većinu sredstava, rekao je glavni sekretar EBRD-a Enzo Quattrociocche u ponedjeljak.

“EBRD je uložio oko 200 miliona eura u Bosnu i Hercegovinu 2018. godine, a cilj nam je značajno povećati taj iznos na 300 miliona eura u 2019. godini”, izjavio je Quattrociocche agenciji SeeNews u intervjuu za godišnji sastanak EBRD-a u maju u Sarajevu, izvještava Indikator.

“U skladu s potrebama zemlje, većina naših ulaganja je u infrastrukturi, a autocesta na Koridoru Vc trenutno je najveći projekt u zemlji”.

Samo u bh. cestovnom sektoru, EBRD je spreman uložiti 700 miliona eura, kazao je Quattrociocche.

“No, da bismo uspjeli, potreban je privatni sektor – na lokalnom nivoi, kao i putem direktnih stranih ulaganja”, naglasio je, dodajući kako bi godišnji sastanak EBRD-a mogao imati značajnu ulogu u privlačenju i mobilizaciji takvih fondova.

Očekuje se da će godišnji sastanak EBRD-a, koji će se održati u Sarajevu 8. i 9. maja, okupiti oko 2.000 sudionika, uključujući najviše predstavnike Bosne i Hercegovine, vođe svih preostalih zemalja zapadnog Balkana, te poslovne delegate iz 38 zemalja u čijim ekonomijama je EBRD aktivan. Oko 120 lokalnih radnika, koje plaća EBRD, bit će zaposleni kako bi pomogli u različitim logističkim funkcijama.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,