Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo zašto ne dolazi do pojeftinjenja uprkos drastičnom padu cijena nafte

market22
Preuzmite sliku

Izudin Ahmetlić, čelnik naftne kompanije HIFA, jednog od najvećih distributera nafte, kaže da pojeftinjenja roba nakon pada cijena nafte ne mogu biti brza u sektorima kao što je npr. poljoprivreda.

„Pšenica je posijana, pobrana i transportirana prije nego što je došlo do pojeftinjanja goriva, dakle, pojeftinjenje nafte nije uticalo na formiranje njene cijene i to je razlog zašto neće doći do brzog pojeftinjenja brašna i hljeba. Npr. pekare koriste plin ili drvni ogrijev. Onda ulogu igra i vrsta transporta: ako se transport ne odvija cestovnim putem već vozom, onda nafte ne igra neku ulogu. To je samo jedan primjer korealacija u padu cijena nafte i ostalih proizvoda“, kaže čelnik kompanije HIFA Izudin Ahmetlić u izjavi za novinsku agenciju Atrakcija.

„Ako se nastavi trend pada cijena nafte ili ona ostane na ovom nivou, trebalo bi doći do pojeftinjenja, ali ne ubrzo. Stvari nisu tako jednostavne kao što ljudi misle. Roba koja je na policama već je napravljena i plasirana kad nije padala cijena nafte. Dakle, ne treba očekivati brza pojeftinjenja“, kaže Ahmetlić.

On kaže da bi u prvom redu trebalo doći do pojeftinjenja tamo gdje pad cijene nafte direktno na dnevnom nivou ima uticaj, kao cestovni transport, javni prevoz, taxi usluge, ali zašto do toga ne dolazi, to je već drugi problem i tu imaju odgovarajuće institucije.

Potvrdio je da država zbog efekta PDV-a ima svoj interes u poskupljenjima te da su mogući prešutni savezi između države i klastera uvoznika roba i trgovačkih lobija u cilju povećanja prihoda od PDV-a poskupljenjima i visokim cijenama.

„Problem o kojem se sada uopće ne govori je jačanje dolara. Imate paralelni proces: dok pada cijena nafte, dolar raste i stalno jača. To utiče na „poništavanje“ efekta od pada naftnih cijena. Pogledajte kurs dolara prije pet šest-mjeseci i danas ili ovih dana pa ćete vidjeti da je američka valuta enormno ojačala“, rekao je čelnik naftne kompanije HIFA za novinsku agenciju Atrakcija.

(Novinska agencija Atrakcija)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje