Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo koliko je BiH izgubila novca zbog Kosova

Preuzmite sliku

Bosna i Hercegovina je u prvoj polovini ove godine izvezla robu na Kosovo u vrijednosti od samo 6,8 miliona KM, piše BiznisInfo.

Kosovo je nekada bilo jedna od najperspektivnijih izvoznih destinacija za bh. robu, ali su se stvari drastično promijenile kada su tamošnje vlasti krajem prošle godine uvele carine od 100 posto na proizvode iz Srbije i BiH.

Izvoz i uvoz s Kosova skoro su se izjednačili, jer smo u prvih šest mjeseci 2019. godine s Kosova uvezli robe u vrijednosi od 5,5 miliona KM.

Inače, za cijelu prošlu godinu izvoz iz BiH na Kosovo iznosio je oko 142 miliona KM, dok je 2017. godine izvoz bio 163,5 miliona KM.

Ako uzmemo 2017. kao referentu godinu (posljednja cijela godina bez novih taksi), lako je izračunati da je BiH u prvoj polovini 2019. godine izgubila oko 75 miliona KM zbog gubitka kosovskog tržišta.

Najveću štetu pretrpjela je industrija željeza i čelika – u 2017. godini ovih proizvoda je izvezeno u vrijednosti od preko 57 miliona KM i to je bila ubjedljivo najveća stavka izvoza. Osim toga, izvozili smo prerađevine od mesa i riba, potom drvo i proizvode od drveta, drveni ugljen, mlijeko i proizvode od mlijeka, farmaceutske proizvode…

Trenutno se od skromnog izvoza izdvajaju samo obuća i slični proizvodi i dijelovi kojih smo za pola godine izvezli u vrijednosti od oko 2 miliona KM. (Biznis Info)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,