Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Evo kako Srbija sve više preuzima strateške kapacitete Republike Srpske

Preuzmite sliku

Srbija preuzima kompanije i javna preduzeća u Republici Srpskoj u oblastima koje su od strateškoj značaja, a to su energija, telekomunikacije i distribucija medijskog sadržaja. Ova preuzimanja dat će Srbiji veliku moć u manjem bh. entitetu ali i cijeloj BiH, piše Biznis Info.

Preuzimanja se vrše preko preduzeća koja su u državnom vlasništvu Srbije, a preuzimaju se kako javne, tako i private kompanije u Republici Srpskoj.

Energetski sektor

Komisija za zaštitu konkurencije Srbije odobrila je prije nekoliko dana da “Srbijagas” preuzimanjem 79,29 posto udjela stekne neposrednu individualnu kontrolu nad firmom “Bijeljina-gas” iz BiH. Manjinski udio u bijeljinskoj firmi od 20,71 posto kapitala ostaće u vlasništvu Grada Bijeljine.

Inače, “Srbijagas” je ušao na tržište BiH u martu 2019. godine kupovinom udjela u preduzeću “Gas promet” Istočno Sarajevo. Generalni direktori “Srbijagasa” Dušan Bajatović, “Gas prometa” Istočno Sarajevo-Pale Milomir Draganić i direktor Investiciono-razvojne banke Republike Srpske Snežana Vujnić potpisali su tada ugovor.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić istakao je da “Srbijagas” potpisivanjem ugovora postaje najveći vlasnik akcija “Gas prometa” Istočno Sarajevo-Pale sa 39,14 posto.

“Srbijagas” je preduzeće u državnom vlasništvu, a ulazak na tržište BiH i preuzimanje kompanija naročito je važno zbog najavljene gasifikacije manjeg bh. entiteta, izgradnjom kraka Turskog toka kojim će teći ruski plin. Krak ovog gasovoda trebao bi u BiH ući iz Srbije.

Osim toga, Srbija i Republika Srpska sarađuju i na izgradnji energeskih kapaciteta, naročito na Drini. Nedavno se pojavila informacija da Srbija planira kupovinu Elektroprivrede Republike Srpske.

Doduše, generalni direktor “Elektroprivrede” Luka Petrović kazao je da nije bilo nikakvih razgovora o privatizaciji ove kompanije. Istakao je i da su svi aranžmani po pitanju unapređenja poslovanja mogući, ali da Srbija i Republika Srpska već imaju zajedničke projekte u ovoj oblasti. No, ova informacija vjerovatno nije bez razloga puštena u javnost.

Telekomunikacija i mediji

Osim energije, druga strateška oblast u kojoj se vrše preuzimanja jesu telekomunikacije i distribucija medijskog programa. Ova preuzimanja se vrše preko kompanije “Mtel”, odnosno njeno vlasnika “Telekoma Srbija”, koji je u vlasništvu države Srbije.

U vlasništvu “Telekoma” odranije je “Mtel”, koji je akvizirao i sarajevsku firmu “Logosoft”. Krajem prošle godine “Mtel” je kupio “Telrad net” Bijeljina i banjalučki “Blicnet”.

Prije nekoliko dana Konkurencijsko vijeće BiH odobrilo je “Mtelu” kupovinu firme “Elta-Kabel”, vodećeg kablovskog operatera u Republici Srpskoj. Ovom akvizicijom “Mtel” će preuzeti potpunu dominaciju na tržištu fiksne i mobilne telefonije, pružanja usluga interneta te distribucije radio i TV programa u manjem bh. entitetu. (BiznisInfo.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje