Petak, 24. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Euro na najjačem nivou prema dolaru od početka avgusta

Preuzmite sliku

Dolar se kreće danas oko višesedmičnog minimuma prema korpi valuta nakon što je predsjednik Federalnih rezervi (FED) Jerome Powell u petak nagovijestio da će do povećanja kamatnih stopa doći kasnije nego što se očekivalo.

Trgovci na valutim berzama preusmjerili su pažnju sada na izveštaj o novootvorenim radnim mjestima u SAD, koji treba da bude objavljen u petak, kako bi došli do bližih naznaka o tome kada bi FED mogao da počne sa smanjenjem programa kupovine obveznica.

Oluja Ida, koja je pogodila naftna polja u Meksičkom zalivu, podržala je cijene sirove nafte i valute izložene kretanju cijena “crnog zlata”, poguravši norvešku krunu na najviši nivo u posljednjih sedam nedjelja, izvještava Reuters.

Euro je na azijskom trgovanju dostigao prema američkoj valuti najvišu vrijednost od početka avgusta i trgovao se na 1,1810 dolara, a jen se mijenjao za 109,70 dolara, što je njegov najjači nivo od prošle srijede.

Očekuje se da će dalje kretanje dolara biti ograničeno na današnjoj sesiji na Londonskoj berzi zbog državnog praznika u Velikoj Britaniji.

Američka nacionalna valuta je počela da slabi nakon Powellovog govora u Džekson Holu u petak, kada je rekao da bi smanjenje kupovine obveznica moglo da počne ove godine. Dodao je da to nije direktan signal da će FED krenuti i s povećanjem kamata, za šta je, prema njegovim riječima, potrebno da ekonomija “položi” znatno stroži test.

Dolarski indeks je pao za 0,4 posto nakon njegovog obraćanja i danas bilježi neznatne promjene oscilirajući oko dvonedjeljnog minimuma od 92,595 poena.

Australijski dolar je oslabio na 0,7304 američkih dolara, dok je novozelandski dolar, koga berzanski mešetari u žargonu zovu “kivi”, skliznuo na 0,7005 američkih dolara.

Ove sedmice takođe treba da budu objavljeni podaci o indeksu menadžera nabavki (PMI) za Kinu i Sjedinjene Države, kao i evropski podaci o inflaciji, što će pružiti jasniju sliku o stanju globalne ekonomije koja se na putu oporavka od korona krize suočava s preprekama zbog upornog rasta broja zaraženih delta sojem virusa kovid, prenijela je agencija Tanjug.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,