Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

EU uvodi jednostavnija PDV pravila radi poticanja e-trgovine

Preuzmite sliku

Evropska komisija predložit će sljedeće sedmice pojednostavljena pravila o porezu na dodanu vrijednost (PDV) na dobra i usluge kojima se trguje iz jedne zemlje u drugu unutar Evropske unije kako bi se ojačala e-trgovinu.

Kao dio strategije jedinstvenog digitalnog tržišta , Komisija je sačinila niz prijedloga za pristupačniju isporuku paketa, zaštitu potrošača kad kupnju on line i sprečavanje “geo-blokiranja”, prakse koja isključuje potrošača u jednoj zemlji od kupnje usluga u nekoj drugoj zemlji.

Službenik EU rekao je u petak da je PDV “zadnja karika u slagalici” e-trgovine. Administrativno i finansijsko opterećenje PDV-a bilo je jedna od najvećih prepreka prekograničnoj trgovini, posebno za start-upe i manje tvrtke.

Trenutno online trgovci moraju da se registriraju za PDV u svim zemljama Evropske unije na kojima prodaju robu, što je značajna prepreka s obzirom da to košta oko 8.000 eura (8.482 dolara) u svakoj zemlji.

Za e-usluge, kao što su aplikacije za mobilne telefone ili video sadržaje isporučene online, prodavači su bili u mogućnosti od početka 2015. godine jednostavno dostavljati kvartalne prijave poreznim tijelima u vlastitoj zemlji sa pojedinostima o njihovoj prekograničnoj prodaji i plaćenom PDV-u. Prema planovima Komisije, to će također proširiti na isporučene robe iz jedne zemlje u drugu. Taj potez mogao bi smanjiti administrativni teret za preduzeća za 95 posto, a što bi donijelo uštede u EU od 2,3 milijardi eura.

Odvojeno, Komisija također želi djelovati protiv PDV-prevara sa pošiljkama koje se šalju izvan EU-a. Trenutno, one su oslobođene PDV-a ako vrijede ispod 22 eura. To omogućuje prevare deklarisanjem sa vještački niskim količinama. To će sada biti onemogućeno.

Konačno, Komisija će predložiti da digitalne publikacije dobiju isti porezni tretman kao i tradicionalne knjige i novine. Štampani materijal trenutno može biti predmet snižene ili nulte stope PDV-a, ali elektronski ekvivalenti ne mogu. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,