Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

EU odobrila 222 miliona eura za region Dunava, sredstva dostupna i BiH

Preuzmite sliku

Jačanje inovacija i poduzetništva, očuvanje prirodnih i kulturnih dobara dunavske regije, poboljšanje povezanosti i podrška prelasku na niskokarbonsku ekonomiju bit će ključni fokus novog „Programa transnacionalne saradnje Dunav“ koji je usvojen 20. augusta 2015. godine.

Program će pružiti podršku projektima transnacionalne saradnje u skladu s prioritetima Strategije Evropske unije za dunavsku regiju (EUSDR). Njegov geografski fokus identičan je onome koji pokriva Strategija, što uključuje područja u 9 zemalja članica Evropske unije (Austrija, Bugarska, Hrvatska, Češka Republika, Mađarska, Njemačka, Rumunija, Slovačka i Slovenija) te u 3 zemlje koje nisu članice Evropske unije (Bosna i Hercegovina, Srbija i Crna Gora). Moldavija i Ukrajina također će moći dobiti sredstva u sklopu programa nakon što se uspostavi finansiranje iz Instrumenta evropskog susjedstva (ENI).

“Program je osmišljen tako da direktno doprinese uspješnoj implementaciji Strategije Evropske unije za dunavsku regiju kroz tematske prioritete i podršku upravljanju u okviru Strategije. To bi zemljama uključenim u program trebalo pomoći da izrade projekte koji će imati konkretan i pozitivan učinak, što će im dalje pomoći da ostanu mjesta privlačna za život, studiranje, rad, posjete i investiranje”, izjavila je Corina Creţu, evropska komesarka za regionalnu politiku.

Evropska unija investirat će preko 202 miliona eura iz Evropskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) i 19,8 miliona eura iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) u transnacionalne projekte na teritoriji sliva rijeke Dunav.

Prvi poziv za ponude bit će objavljen tokom jeseni 2015. godine, a inicijalni događaj održat će se 23. i 24. septembra u Budimpešti. (Akta.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,