Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

EU bez milosti: Bh. firme gube i posljednju prednost na tenderima

Preuzmite sliku

Potpisivanjem Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Evropskom unijom, BiH se obavezala da firmama iz EU-a osigura pristup procedurama za javne nabavke u BiH po istim uvjetima kao i onima kojima su podložne firme osnovane u BiH.

Rok za izjednačavanje uvjeta pod kojima se na tenderima javnih preduzeća bore bh. i evropske firme je pet godina. SSP 2020. ulazi u petu godinu primjene. BiH će u prelaznom periodu od pet godina osigurati postepeno snižavanje postojećih preferencijala tako što će stope preferencijala nakon stupanja na snagu ovog Sporazuma iznositi maksimalno 15 posto u prvoj i drugoj godini, maksimalno 10 posto u trećoj i četvrtoj godini i maksimalno 5 posto u petoj godini. Preferencijal je ustvari procenat za koji je ponuda bh. firme automatski jeftinija od ponude strane firme, piše portal Faktor.ba.

Kako se rok za ukidanje preferencijalnih stopa za bh. firme bliži kraju, tako su i domaće kompanije pojačale kampanju da se produži rok primjene povoljnijih stopa. Stoga je na 109. hitnoj sjednici Vlade FBiH donesen zaključak kojim od Vijeća ministara BiH traži “da u Odluci o obaveznoj primjeni preferencijalnog porijekla domaćeg u sistemu javnih nabavki predvidi da pri obračunu cijena ponuda u svrhu njihovog poređenja, umanje cijene domaćih ponuda za preferencijalni faktor, i to 15 posto za ugovore koji se dodjeljuju u 2018-2019. godini, 10 posto za ugovore u 2020-2021. godini i pet posto za ugovore u 2022-2023. godini”. Sličnu inicijativu uputilo je i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva RS-a na zahtjev entitetske privredne komore.

Stav Agencije za javne nabavke

U pisanom odgovoru za Faktor, direktor Agencije za javne nabavke Đenan Salčin kazao je da je “Agencija za javne nabavke BiH i ranije zaprimala dopise u vezi s inicijativom za izmjenu odluke o obaveznoj primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg u smislu produženja primjene preferencijalnog tretmana domaćeg zaključno sa 2022. godinom i povećanja procenta preferencijalnih faktora za svaku godinu primjene. Agencija se očitovala na način da svakako podržava zaštitu, razvoj i obnovu domaće privrede kao i dosada, ali prvo je potrebno da organ nadležan za tumačenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropskih zajednica i njihovih članica dadne svoje mišljenje u smislu da li je navedena inicijativa suprotna Sporazumu s obzirom na to da isti tretira i ugovore o javnim nabavkama”.

– Naime, članom 74. stav (4) Sporazuma je utvrđeno: “Društvima zajednice koja nisu osnovana u BiH bit će omogućen pristup postupcima za dodjelu ugovora o javnim nabavkama u BiH uz tretman ne manje povoljan od tretmana koji se daju preduzećima iz BiH, najkasnije 5 godina nakon stupanja na snagu ovog Sporazuma. Bosni i Hercegovini će u prijelaznom razdoblju od 5 godina osigurati postupno snižavanje postojećih preferencijala, tako što će preferencijalna stopa nakon stupanja na snagu ovog sporazuma iznositi 15 posto u prvoj i drugoj godini, 10 posto u trećoj i četvrtoj godini, te 5 posto u petoj godini – ističu iz Agencije.

Navode i da “nakon što se očituje organ nadležan za tumačenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju između BiH i Evropskih zajednica i njihovih članica, Agencija će svakako poduzeti korake iz svoje nadležnosti”.

Nadležni organ

Direkcija za evropske integracije će dati mišljenje o usklađenosti svakog propisa u vezi sa primjenom Zakona o javnim nabavkama, uključujući i preferencijalni tretman domaćeg, ukoliko ovlašteni predlagač takav propis dostavi na mišljenje, ističu iz ove institucije.

– Direkcija za evropske integracije nije nadležna za tumačenje Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, već za pripremu mišljenja o usklađenosti propisa čiji su predlagači institucije na državnom nivou, sa propisima EU-a. Ovlašteni predlagač aktuelne odluke o primjeni preferencijalnog tretmana domaćeg je Agencija za javne nabavke, uz prethodnu saglasnost Odbora Agencije za javne nabavke, a za nadzor primjene i provođenja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju nadležna su tijela osnovana Sporazumom (Vijeće za stabilizaciju i pridruživanje i Odbor za stabilizaciju i pridruživanje) – navode iz Direkcije.

Citirali su i član 74. SSP-a nakon čega su istaknuli da “s obzirom na to da je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio na snagu 2015. godine, peta godina njegove primjene ističe 2020. godine, nakon čega, prema odredbama Sporazuma privredna društva EU-a koja nisu osnovana u BiH trebaju imati ne manje povoljan tretman od društava iz BiH u postupcima javnih nabavki”.

Pritisci međunarodnih organizacija

Sudeći po stavu nadležnih institucija, sve su prilike da bh. firme neće nastaviti uživati povlašteni tretman u javnim nabavkama. Tog je stava i potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Bruno Bojić koji je za Faktor kazao da podržava inicijativu da se produži važenje preferencijalnih cijena te da to bude još veći procenat.

– Nažalost, potpisani sporazumi će onemogućiti taj dio, ali ćemo naći druge mjere kojima ćemo osiguravati da naši proizvođaći budu u prednosti. To je žestoka borba i ucjene ja ću reći od međunarodnih finansijkih institucija i samog EU-a, ali ćemo s naše strane uraditi sve da zaštitimo domaćeg proizvođača i da im damo što više prostora u snabdijevanju. Preferencijalne cijene su bile jako efikasna mjera i tu su naši proizvođači i ponuđači imali prostora da dobiju što više podrške i da na taj način budu reprezentativni u tom procesu – kazao je Bojić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,