Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ervin Ramić odustao od djedovog zanata i otišao u mesare

Preuzmite sliku

Kada se prije 18 godina vratio u rodnu Hranču nadomak Bratunca, Ervin Ramić (44) razmišljao je da se bavi zanatom djeda Mušana, koji je više od 70 godina popravljao lomove kostiju kod ljudi. Brzo se uvjerio da mu djedov zanat ne bi išao od ruke te je odlučio u centru Bratunca otvoriti mesnicu.

I u vezi s ovim zanimanjem dugo se dvoumio, jer niko iz porodice nije se bavio time. Ulazio je u mesnice, razgledao i raspitivao se šta treba od opreme. Bilo je, kaže, mesara koji su mu davali savjete, kao i onih koji su ga nagovarali da odustane od planiranog posla.

– Težak je bio početak. Konkurencija velika. Bilo je provokacija, crtanja raznih grafita na radnji i drugih problema. Nasreću, toga više nema, jer su kvalitet, usluga i cijene eliminisali nelojalnu konkurenciju. Osim toga, postignuta je i dobra saradnja s kolegama, s kojima svaki dan razgovaramo o poslu – kaže Ramić.

Ističe da mu je u početku rada dosta pomogao srebrenički profesor ugostiteljstva i čuveni ugostitelj u regionu, rahmetli Abdulah Purković.

– Dobar poznavalac svoje profesije savjetovao me kakvu stoku kupovati, kako se meso siječe i šta mušterije traže. Njegov savjet donio mi je uspjeh u poslu – naglašava Ramić. (Avaz.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,