Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Enver Bijedić: Autoput Sarajevo – Beograd ne smije zaobići Tuzlu i Bijeljinu

Preuzmite sliku

Enver Bijedić, zastupnik SDP BiH u Federalnom parlamentu i bivši ministar prometa i komunikacija FBiH, je danas u parlamentarnu proceduru uputio inicijativu koja se odnosi na izgradnju regionalnog autoputa Sarajevo – Beograd.

Bijedić je putem inicijative od Vlade Federacije Bosne i Hercegovine tražio da se u obzir uzme idejno rješenje koje već postoji, a koje podrazumjeva prolazak regionalnog puta kroz Tuzlanski kanton.

„Prolaskom ove trase kroz Tuzlanski kanton, Bosna i Hercegovina bi imala bolje preduslove za saradnju sa ostalim regionalnim centrima zbog uloge i strateškog položaja aerodroma na Dubravama koji bi upravo zahvaljujući ovom projektu mogao da doživi potpunu ekspanziju i postane bitana poveznica između BiH i regiona“, smatra Bijedić.

„Prema informacijama iz medija trasa autoputa Sarajevo – Beograd bi trebala da ide preko Višegrada i na taj način bi dio autoputa koji ide kroz našu zemlju u potpunosti išao kroz jedan enitet. Rješenje koje predlažem tretiralo bi trasu autoputa Sarajevo – Beograd kroz cijelu Bosnu i Hercegovinu, i na taj način bi korist od ovog autoputa bila višestruka“, reakao je bivši ministar prometa i komunikacija FBiH.

„Realizacija jednog ovako važnog infrastrukturalnog projekta ne bi smjela zaobići jedne od najmnogoljudnijih gradova u Bosni i Hercegovine poput Bijeljine i Tuzle. Pored toga na ovaj način autoput bi prošao kroz oba bh. entiteta i Distrikt Brčko“, dodao je Bijedić.

Predstavnički dom Parlamenta FBiH će se na sljedećoj sjednici izjasniti o inicijativi, a trasa za koju Bijedić smatra da treba biti obuhvaćena kod provedbe idejnog rješenje izgradnje autoputa Sarajevo – Beograd, bi izgledala ovako: Sarajevo – Žepče – Tuzla – Brčko – Bijeljina – Beograd.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje