Ponedjeljak, 14. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Entiteti zajedno grade veliki projekat

Preuzmite sliku

Direktori preduzeća “Autoputevi Republike Srpske” i “Autoceste Federacije BiH” Dušan Topić i Adnan Terzić razgovarali su o saradnji dvije firme na zajedničkim projektima, među kojima je gradnja tunela “Putnikovo brdo dva”, u okviru realizacije projekta dionice autoputa na Koridoru 5C, na pravcu od petlje Rudanka do međuentitetske linije.

“S obzirom da ovaj tunel jednim dijelom prelazi na teritoriju drugog entiteta, neophodno je urediti međusobne odnose, prava i obaveze preduzeća nadležnih za izgradnju, održavanje i upravljanje autoputevima u RS i FBiH” – objavljeno je na internet stranici preduzeća “Autoputevi Srpske”.

Na sastanku Topića i Terzića potvrđen je raniji dogovor da se kompletna izgradnja tunela “Putnikovo brdo dva” realizuje u okviru projekta izgradnje pomenute dionice Koridora 5C i da dio troškova izgradnje na teritoriji FBiH snosi nadležno preduzeće “Autoceste FBiH”.

“U narednom periodu očekuje se usaglašavanje detalja sporazuma” – navode u “Autoputevima Srpske”.

Bliska saradnja dva preduzeća se očekuje i na planu izgradnje autoputa na području Brčko distrikta, s obzirom da bi preko te teritorije trebalo da ide dionica autoputa od Doboja do Rače i granice sa Srbijom, kao i krak autoputa Beograd – Sarajevo iz pravca FBiH.

“O detaljima realizacije ovog projekta bit će riječi i u narednom periodu, na sastancima sa čelnim ljudima distrikta” – dodaju iz “Autoputeva Srpske”.

Sastanak Topića i Terzića o saradnji na zajedničkim projektima, koji ova dva preduzeća očekuju u bliskoj budućnosti, održan je u Banjaluci.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,