Nedjelja, 23. Juna 2024.
Tuzlanski.ba logo

Energetska zajednica: Ukoliko reforme ne budu provedene BiH će plaćati dvostruko

Preuzmite sliku

Napredak koji je Bosna i Hercegovina ostvarila 2023. u reformama koje se odnose na energetski i klimatski sektor je umjeren, i dalje su potrebne ključne reforme kako bi se tržišta i institucionalni okvir uskladili sa standardima Europske unije, pooručio je danas direktor Sekretarijata Energetske zajednice sa sjedištem u Beču Artur Lorkowski, javlja Anadolu.

Lorkowski je u Sarajevu održao prezentaciju pod nazivom “Provođenje Ugovora o Energetskoj zajednici”. Riječ je o napretku koji je zemlja postigla u 2023. godini u reformama koje se odnose na energetski i klimatski sektor.

Podsjetio je da Energetska zajednica pruža Bosni i Hercegovini i ostalim zemljama regiona priliku za ubrzanu integraciju sa energetskim tržištima Evropske unije.

“Ove mogućnosti proizilaze iz odluke Evropskog vijeća da otvori pregovore sa Bosnom i Hercegovinom, ali prije dana pristupanja vaša zemlja može profitirati od pune integracije sa energetskim tržištima Europske unije. Za pridruživanje energetskim tržištima EU očekuje se da će zemlja provesti neke reforme”, rekao je Lorkowski.

Podsjetio je da je nedavno Evropska unija ponudila finansijsku podršku za implementaciju ovih reformi.

“Ova podrška, finansijska podrška se zove plan rasta za Zapadni Balkan i očekuje se da će taj plan Bosni i Hercegovini obezbijediti milijardu eura. Ovo je finansijska podrška čiji je intenzitet uporediv sa podrškom koja se pruža kohezionim regionima u Evropskoj uniji. Dakle, nema više izgovora za neobavljanje reformi”, poručio je Lorkowski, te dodao:

“Ukoliko te reforme ne budu provedene, Bosna i Hercegovina će plaćati dvostruko. Jednom zbog nedostupnosti tržištu Evropske unije, a drugi put zbog nedobivanja financijske podrške Evropske unije.”

Na pitanje novinara može li u kratkim crtama navesti kakav napredak je ostvarila Bosna i Hercegovina u proteklom periodu, Lorkowski je kazao:

“Napredak koji je izmjerila Energetska zajednica u energetskom klimatskom okruženju u 2023. godini bio je umjeren. I dalje su potrebne ključne reforme kako bi se tržišta i institucionalni okvir uskladili sa standardima Evropske unije.”

Dodao je “potrebno je što prije pristupiti tržištima Evropske unije i, kao drugo, profitirati u mjeri u kojoj je to moguće od finansijske podrške koju nudi Evropska unija.”

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,