Utorak, 23. April 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Endrit Šalja: Carinske stope za BiH i Srbiju ostaju na snazi

Ministar trgovine i industrije u Vladi Kosova Endrit Šalja rekao je na današnjem sastanku sa predstavnicima Svjetske banke da će carinske stope od 100 posto na robu iz (centralne) Srbije i BiH ostati na snazi sve do postizanja sveobuhvatnog sporazuma između Beograda i Prištine.

Šalja je naveo da Vlada nudi pomoć kosovskim privrednicima, malim i srednjim preduzećima, da se uvozom nadomjesti roba koja je na ovo tržište uvožena iz Srbije i BiH.

“Vlada Kosova je suverena, nezavisna, ima sopstvenu politiku i poštovat će svoje odluke”, rekao je Šalja.

On je naveo da je Priština, od potpisivanja Cefta sporazuma, ulagala više prigovora i žalbi “na politiku Srbije kojom su kosovskim proizvođačima i privrednicima nametane barijere”.

Šalja je predstavio petogodišnji projekat koji podrazumijeva unapređenje tržišta Kosova, bolju snabdjevenost i stvaranje boljih izvoznih uslova za mala i srednja preduzeća, posebno u dijelu koji se odnosi na obezbjeđivanje validnih izvoznih deklaracija.

Vlada Kosova donijela je 21. novembra odluku o uvođenju carina od 100 posto na proizvode iz BiH i centralne Srbije “da bi zaštitila vitalne interese”, nakon što su dan ranije BiH i Srbija glasale protiv prijema Prištine u Interpol. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,