Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Elvedin Grabovica: Rudari iz Raspotočja neće završiti na ulici

Preuzmite sliku

Nedavna tragedija u jami Raspotočje Rudnika mrkog uglja Zenica potakla je niz pitanja o sigurnosti u bh. rudnicima. Na pitanje kakva je sigurnost rudara u rudnicima Koncerna EPBiH, Grabovica kaže:

“To u biti uvijek zavisi od rudnika do rudnika. U nekima su uslovi bolji u nekim rudnicima lošiji, u neke rudnike se uložilo više, u neke manje. Činjenica je da su jame u zeničkim rudnicima zbog prirode eksploatacionih jama koje su metanske, a i zbog same dubine kopanja, najnesigurnije i tu najčešće dolazi do nesreća. Što je najtužnije, procentualno je najviše, od planiranog, uloženo u rudnik Zenica, ali evidentno ni to nije dovoljno da se te nesreće spriječe. Elektroprivreda BiH sa upravom rudnika, sa stručnim službama radi na sistemskom pristupu analize stanja i prijedlogu rješenja o jami Raspotočje, odnosno da se eksploataciona polja premjeste na pliće dubine, na sigurnija mjesta, kako bismo izbjegli eventualne nesreće. Međutim, bez obzira na sve i u novim jamama i sa novom opremom rudarski posao je jednostavno takav kakav je i niko ne može garantovati stopostotnu sigurnost rudarima”, rekao je Grabovica, dodavši da je u zadnje tri godine u rudnike koji se nalaze u Koncernu investirano je više od 150 miliona KM, kroz dokapitalizaciju, u novu opremu koja povećava produktivnost i obezbjeđuje siguran rad rudara.

Grabovica kaže da je jama Raspotočje RMU Zenica privremeno zatvorena i da se trenutno se radi na prijedlogu novih rješenja.

“Adekvatna rješenja se ne prave preko noći i mi smo upravi Rudnika dali određeni vremenski rok za izradu rješenja. Ono što mi možemo garantovati jeste da ti ljudi sada neće završiti na ulici, neće ostati bez posla.”

Cijel intervju pročitajte u printanom izdanju Oslobođenja.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,