Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Elektroprivreda HZHB neće dizati cijene struje

Preuzmite sliku

U jeku najava o enormnim povećanjima cijena električne energije za privredu u Bosni i Hercegovini, iz Elektroprivrede HZHB dolazi jedna dobra vijest.

Naime, na prostoru koji pokriva Elektroprivreda HZHB cijene energije za malo i srednje poduzetništvo neće se mijenjati. Prema pisanju Večernjeg lista, neće rasti ni cijene električne energije korisnicima univerzalne usluge i kućanstva.

Za kupce iz kategorije ostale potrošnje, koji energiju kupuju po tržišnim cjenovnim modelima, kako je za Večernji list kazala Marija Buntić, rukovoditeljica Sektora korporativnih komunikacija Elektroprivrede HZHB, formirana je radna skupina koju čine predstavnici Vlade Federacije BiH, privrednika i elektroprivreda.

Podsjetila je Buntić na činjenicu da su prva tri mjeseca ove godine bila hidrološki izrazito loša, ali je istakla i kako su na vrijeme poduzeli sve mjere štednje te, bez obzira na visoke cijene energije na tržištu, neće podizati cijenu kućanstvima.

Privrednici iz cijele države već nekoliko mjeseci pokušavaju sa vlastima naći rješenje o poskupljenju koje ne bi bilo preveliko, međutim, neki od njih u posljednje vrijeme počeli su dobijati ugovore koji su donosili cijene veće i za oko 300 posto, što je njima neprihvatljivo.

Ukoliko bi povećanje bilo za 300 posto, kažu poslodavci, ogroman broj firmi morao bi staviti ključ u bravu, radnici bi ostali bez posla, a sve to bi uticalo i na povećanje brojnih proizvoda u našoj zemlji.

S ciljem da se proba naći neko rješenje u Vladi Federacije BiH upravo je počeo sastanak na kojem su, osim predstavnika iz Vlade, prisutni i poslodavci i predstavnici Elektroprivrede BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje