Ponedjeljak, 30. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Elektroprivreda BiH očekuje dramatičan rast prihoda i dobiti

Preuzmite sliku

Elektroprivreda BiH očekuje rekordne prihode u ovoj i narednim godinama. Također, očekuje se da u narednim godinama ostvari rekordnu dobit koja premašuje zaradu bilo koje domaće kompanije, navodi BiznisInfo.ba.

Rekordno visokom iznosu prihoda prvenstveno doprinosi visok nivo tržišnih cijena energije koja se planira plasirati u prodaju na slobodnom tržištu.

Zapravo se tako i ostvaruje ključna dobit s obzirom na visok nivo cijena, čime se nadomještaju negativni efekti niskih cijena kod javnog snabdjevanja (naročito kod kategorije domaćinstava).

Kompanija za ovu godinu očekuje rekordne operativne prihode od milijardu i 275 miliona KM. To je oko 177 miliona KM više nego lani, kada je također ostvaren rekord.

 • No, pravi rast tek slijedi. Za narednu godinu su predviđeni operativni prihodi od milijardu i 428 miliona KM, za godinu iza toga od milijardu i 500 miliona, a za 2025. godinu predviđeni su prihodi od čak milijardu i 635 miliona KM.

  Ove godine očekuje se skomna dobit prije poreza od 6,1 milion KM. No, u narednoj godini ta dobit trebala bi narasti na skoro 116 miliona KM, potom na 264 miliona KM, da bi 2025. godine dosegla čak 393 miliona KM.

  Ukoliko se ovi planovi Elektroprivrede BiH ostvare, to će biti rekordni prihodi i dobit za bilo koju domaću kompaniju.

  Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

     
  Ključne riječi: , , ,