Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Elektroprivreda BiH i Bingo među 100 najvećih kompanija jugoistočne Evrope

Preuzmite sliku

JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo i Bingo d.o.o. Tuzla jedine su dvije bh. kompanije na top listi najvećih kompanija jugoistočne Evrope “TOP 100 SEEE 2018”, koju je objavio SeeNews, izvještava Indikator.ba.

Sa prihodom od 590,6 mil eura, Elektroprivreda BiH rangirana je na 88. mjesto, isto kao i na prošlogodišnjoj listi. Bingo Tuzla se sa 531,8 mil eura prihoda uvrstio na 98. mjesto, nakon što je godinu ranije bio jedno mjesto ispod.

Rast prihoda Binga u 2017. godini je u odnosu na 2016. bio čak 37 psoto, pa ne treba sumnjati da će uz daljnji rast ova bh kompanija, koja se prvenstveno bavi trgovinom i proizvodnjom, napredovati na ljestvici.

Najveća kompanija u jugoistočnoj Evropi je i dalje Automobile-Dacia SA, Rumunija, sa 5,02 mlrd eura ukupnog prihoda ostvarenog u 2017. godini. Drugo mjesto zadržao je slovenski Petrol d.d. sa prihodom od 3,79 mlrd eura.

Među prvih pet kompanija četiri su iz naftnog sektora, a osim Petrola tu su još rumunski OMV Petrom SA (3,53 mil eura prihoda) na trećem mjestu, četvrti OMV Petrom Marketing SRL (3,26 mlrd eura) i peti bugarski Lukoil Neftochim Burgas a.d. (2,96 mlrd eura).

Ukupan prihod učesnika u rangiranju SEE TOP 100 dostigao je 113,9 milijardi eura, što je povećanje od 12,5% u odnosu na promet koji su zabilježile kompanije u ranijoj godini rangiranja, navode iz SeeNews.

Njihov ukupan profit porastao je za 22% na 4,9 milijardi eura.

-Robusna domaća potražnja, usljed rasta raspoloživih prihoda, stabilan priliv ulaganja i povoljno međunarodno okruženje, omogućili su privredama u jugoistočnoj Evropi (JIE) brži rast u 2017. godini i doveli su do rekordne prodaje za najveće kompanije u regionu, navode iz SeeNewsa u komentaru na rang-listu.

Rumunija ima najveći broj učesnika u rangiranju, 51, među prvih 100 kompanija, a slijede Slovenija sa 13 predstavnika, Srbija sa 12, Hrvatska sa 11, Bugarska sa 10, dok Bosna i Hercegovina ima dvije a Makedonija jednu kompaniju.

Druge zemlje u regionu nisu uspjele ući na listu sa svojim prestavnicima.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje