Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Ekonomsko osnaživanje žena katalizator privrednog razvoja u BiH

Preuzmite sliku

Umrežavanje uspješnih žena poduzetnica i razmjena znanja između pripadnika dijaspore i građana BiH, koji će doprinijeti ekonomskom osnaživanju žena su bili u fokusu okruglog stola “Žensko poduzetništvo u dijaspori i Bosni i Hercegovini” koji je održan jučer u Sarajevu.

Okrugli stol su organizirali Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice BiH, Ambasada Švicarske, Razvojni program Ujedinjenih nacija (UNDP), u partnerstvu sa Centrom za promociju civilnog društva (CPCD) i Asocijacijom poduzetnica ONE.

Okrugli sto je okupio uspješne poduzetnice iz BiH i dijaspore koje su predstavile svoje priče o uspjehu i razgovarale o metodama i mehanizmima jačanja ženskog poduzetništva, i prenosa znanja i mentorstva.

Predrag Jović, zamjenik ministrice za ljudska prava i izbjeglice, je u uvodnom obraćanju rekao da su “pripadnici dijaspore dobro integrisani u svojim novim sredinama i često vrlo uspješni u poslovima kojima se bave, uključujući podjednako i žene i muškarce. Putem organizovanja ovog skupa, cilj nam je učiniti vidljivim žene iz dijaspore, posebno uspješne poduzetnice. Nadam se da je ovo prvi korak ka umrežavanju između žena poduzetnica iz dijaspore i BiH.”

“Nije pametno odreći se 50 posto intelektualne snage u svijetu isključivanjem žena iz poduzetništva. Svaka zemlja, svako društvo ozbiljno ograničava svoj razvoj ukoliko ne promovira zapošljavanje žena uopće, a posebno žensko poduzetništvo”, rekao je ambasador Švicarske u BiH, Heinrich Maurer.

Uspostavljanje povoljne sredine za članove dijaspore koji žele da promoviraju i proaktivno podrže razvoj zemlje na svim institucionalnim i društvenim nivoima je jedan od ciljeva projekta “Migracije i razvoj”, zajedničke inicijative Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH, Vlade Švicarske i UNDP-a.

Zamjenica rezidentnog predstavnika UNDP-a Zahira Virani je rekla da je ekonomsko osnaživanje žena katalizator razvoja koje stvara ekonomske i društvene mogućnosti koje koriste društvu u cjelini.

“Rast privatnog sektora trebao bi biti prioritet ekonomskog razvoja BiH. U tu svrhu, jačanje ženskog poduzetništva je jedan od ključnih elemenata uspjeha.”

Okrugli sto je okupio oko 70 uspješnih poduzetnica iz dijaspore (Austrije, Francuske, Njemačke, Norveške, Holandije, Švedske, Velike Britanije i SAD-a) i BiH, potencijalne buduće poduzetnice, te predstavnike institucija i međunarodnih organizacija koje podržavaju poduzetništvo, kao i predstavnike lokalnih vlasti i civilnog društva. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje