Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dvije bh. kompanije razvijaju aplikaciju za pomoć ljekarima u Americi

Preuzmite sliku

Vještačka inteligencija transformiše zdravstvenu zaštitu, a malo je poznato da je i naša zemlja uhvatila korak u razvoju ovih tehnologija, ako ne institucionalno, onda kroz tim mladih poduzetnika iz Sarajeva.

Naime, dvije kompanije iz Bosne i Hercegovine – Mezet i ContentBA, odnedavno intenzivno rade na projektu primjene AI-a u liječenju ginekoloških pacijenata u Sjedinjenim Američkim Državama.

Naime, ove dvije bh. kompanije razvijaju aplikaciju koja ima zadatak da ljekarima u klinikama u Los Angelesu pomaže pri donošenju odluka u dijagnosticiranju bolesti pacijenata i to sa visokom preciznošću.

– Software radnog naziva LueSee već je u stanju da, koristeći metode deep learninga, na osnovu zvuka srčanih otkucaja prepozna da li je srce zdravo ili ne, ili da na osnovu fotografije tkiva procijeni stadij eventualne bolesti itd. Snaga ovog sistema leži medicinskoj bazi podataka i finisatkanom algoritmu po kojem software uči upravo iz prišnjh ljudiskih iskustava – navode iz ove kompanije.

LueSee bi trebala ljekarima olakšati proceduru tretiranja pacijenata – od trenutka prijema do zaključenja liječenja, te umnogome unaprijediti proces dijagnosticiranja bolesti – nudeći savjet na osnovu historije znanja drugih doktora i teoretski neograničenog broja sličnih slučajeva iz prošlosti.

Zanimljivo je i da ova umjetna inteligencija već može samostalno da uči. (Akta.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,