Utorak, 16. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dugovanja za PDV 348 miliona KM!

Preuzmite sliku

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula izjavio je da dugovanja za prijavljeni, a neplaćeni PDV iznose 348 miliona KM i da su u postupku prinudne naplate.

Džakula je rekao da je potrebno identifikovati obveznike koji bi mogli doći u situaciju nemogućnosti plaćanja obaveza, te im pomoći da prevaziđu problem. On je za “Glas Srpske” rekao da je od 2006. do maja ove godine dug po osnovu prijavljenog, a neplaćenog PDV-a iznosio 1,09 milijardi KM, te da je od tog iznosa plaćeno 750 miliona KM. Džakula je dodao da je u prethodnoj, kao i u ovoj godini zabilježen pad zahtjeva za vraćanje PDV, te da je za pet mjeseci ove godine izvršen povrat 428 miliona KM ili za 16 miliona KM manje u odnosu na isti period prošle godine, javlja Srna.

Direktor UIO je naglasio da je došlo do blage stabilizacije u zahtjevima za povrat, kao i da je Uprava u slučajevima gdje su otkrivene nezakonitosti u vezi sa obračunom i plaćanjem PDV-a, pripremila i slala izvještaje Tužilaštvu BiH. U tom kontekstu on je naveo da je za pet mjeseci ove godine Tužilaštvu BiH proslijeđeno 53 izvještaja, gdje se procjenjuje da je BiH oštećena za devet miliona KM. Podsjećamo da je na stranici UIO BiH objavljena i lista najvećih dužnika. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,