Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Drljača: Rast broja zaposlenih ukazuje da je počeo oporavak privrede

Preuzmite sliku

Federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača rekao je da je prema podacima Porezne uprave FBiH od 31.marta 2015. do 30. novembra 2016. godine broj zaposlenih osoba u Federaciji Bosne i Hercegovine povećan je za 27.714.

Prema tim pokazateljima, broj uposlenih je sada 504.128 osoba.

Federalni zavod za statistiku ima pokazatelje da je broj uposlenih od marta prošle do septembra ove godine veći za 15.649 i da iznosi 461.944.

Drljača je pojasnio da ovu razliku među pokazateljima dviju institucija uslovljava različita metodologija obrade podataka, jer Zavod za statistiku ne registruje promjene u firmama koje upošljavaju manje od deset radnika.

“Uz to, statistika još nije obradila promjene nastale u oktobru i novembru ove godine. No bez obzira na to, i prva i druga brojka ukazuju na zaustavljanje negativnih ekonomskih trendova i da je počeo oporavak privrede i ekonomije uopšte. Naročito je pozitivno što se radi o zapošljavanju u realnom sektoru, čemu je doprinijela i Federalna vlada izdvajajući ove godine 50 miliona KM za prvo zapošljavanje i samozaposlenje, što ćemo sa 30 miliona KM nastaviti i sljedeće godine”, kazao je Drljača.

Po jučerašnjim podacima Porezne uprave FBiH, broj novozaposlenih od januara do novembra ove godine je 23.597.

Sve su ovo zvanični, službeni podaci organa kojima se koristi Federalna vlada“, izjavio je federalni ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,