Utorak, 21. Septembra 2021.
Tuzlanski.ba logo

Dražen Pandža imenovan direktorom Aluminija

Preuzmite sliku

Nadzorni odbor Aluminija d.d. Mostar, nakon provedene kon procedure, imenovao je Dražena Pandžu direktorom Aluminija. Pandža je do danas bio vršitelj dužnosti prvoga čovjeka Aluminija.

Nakon provedene konkursne procedure, na današnjoj je sjednici Nadzornoga odbora Društva za direktora Aluminija d.d. Mostar u sljedećemu četverogodišnjem mandatnom periodu imenovan Dražen Pandža, dosadanji vršitelj dužnosti prvoga čovjeka Aluminija. Na Pandžin prijedlog, imenovana su i još dvojica članova Uprave, i to Boris Vican na mjesto izvršnoga direktora za tehničke poslove i razvitak, te Ivan Čale na mjesto izvršnoga direktora za ekonomsko-financijske poslove. Četvrti član Uprave odnosno izvršni direktor za pravne i kadrovske poslove bit će imenovan naknadno.

Članovima Nadzornoga odbora Društva koji su, prije današnjega imenovanja direktora i dvojice njegovih kolega u novomu sazivu Uprave, obavili razgovore s ukupno pet prijavljenih kandidata na konkurs, Pandža je izabran kao najkompetentniji za prevladavanje krize s kojom je Društvo suočeno.

Inače, Dražen Pandža (rođen 1974.) u Aluminij dolazi u septembaru 2016. godine iz finansijskoga sektora, u kojemu je stekao zavidno iskustvo u upravljanju ljudskim i materijalnim resursima organizacijske cjeline kojom je rukovodio, napose na poslovima planiranja budžeta i nadzora nad njegovom provedbom, te nadzora nad profitabilnošću organizacijskih cjelina. U Aluminiju je zaposlen kao izvršni direktor za ekonomsko-financijske poslove, da bi u junu 2018. bio imenovan vršiteljem dužnosti direktora Društva.

Boris Vican (rođen 1976.), kao dugogodišnji djelatnik Aluminija, dužnost izvršnoga direktora za tehničke poslove i razvitak također preuzima u septembru 2016. godine, s mjesta direktora pogona Elektroliza. Inžinjer je mašinstva i u procesu pripreme doktorata u struci. Ivan Čale (rođen 1979.), dipl. ekonomist, na mjesto izvršnoga direktora za ekonomsko-finansijske poslove Aluminija dolazi s mjesta direktora Odjela financijskih poslova Društva. Tu je dužnost obnašao proteklih pet godina.

Upravu Društva očekuje zahtjevan posao opsežnoga restrukturiranja i konsolidiranja poduzeća, kako u financijskomu, tako i u organizacijskomu smislu, a u prvom su redu obveze na provedbi zaduženja koje je pred njih postavila Skupština dioničara, na tragu posljednjega revizorskog izvješća (međunarodna kuća KPMG).

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,