Petak, 24. Marta 2023.
Tuzlanski.ba logo

Dora Strezova-Nikolova nova je generalna direktorica poslovne jedinice Coca-Cola HBC Adria

Preuzmite sliku

Početkom februara Dora Strezova-Nikolova preuzela je dužnost generalne direktorice poslovne jedinice Coca-Cola HBC Adria, sa sjedištem u Zagrebu.

Na tom će mjestu biti zadužena za upravljanje poslovanjem kompanija u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Sloveniji. Ruža Tomić Fontana, koja je kompanije u sastavu poslovne jedinice Adria uspješno vodila više od pet godina, svoj profesionalni put nastavlja unutar Grupe Coca-Cola HBC kao generalna direktorica poslovne jedinice koja uključuje kompanije u Poljskoj, Estoniji, Latviji i Litvaniji.

Dora Strezova-Nikolova na novi položaj u Coca-Coli HBC dolazi s mjesta generalne direktorice kompanije The Coca-Cola Company u Bugarskoj, na kojem je bila od maja 2021. godine. Prije dolaska u Coca-Colu, četiri je godine radila kao konsultantica i stručnjakinja za poticajno vođenje u Bugarskoj i Austriji te direktorica vlastite start-up kompanije. Prethodno je 18 godina provela u Grupi Danone radeći u brojnim zemljama i obavljajući razne dužnosti, uključujući one u prodaji i marketingu u kompaniji Danone Bugarska kao i dužnost direktorice marketinga u Rumuniji, jadranskim zemljama i Rusiji.

Posljednja dužnost Dore Strezove-Nikolove u Danoneu bila je ona generalne direktorice za Bugarsku, Grčku i Kipar.

Osvrćući se na preuzimanje nove dužnosti Dora Strezova-Nikolova je naglasila:

„Izuzetna mi je čast preuzeti položaj generalne direktorice Coca-Cole HBC Adria. Gradeći na temeljima dosadašnjih uspjeha predano ćemo nastaviti podizati standarde u području društveno odgovornog i održivog poslovanja, te kao važan akter doprinositi društveno-ekonomskom razvoju Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Slovenije. Kao jedan od vodećih poslodavaca nastavit ćemo njegovati ravnopravno, uključivo i poticajno radno okruženje koje pruža prilike za potpuno ostvarenje potencijala svih zaposlenika. Uz dalja ulaganja u razvoj partnerskih odnosa s našim kupcima i zajednicom, kao i u inovacije i nove proizvode, uvjerena sam da ćemo svojom predanošću održivom poslovanju i rastu nastaviti i dalje nizati uspjehe na sva tri tržišta.“

O kompaniji Coca-Cola HBC

Coca-Cola HBC posluje u 29 država i snabdijeva 715 miliona potrošača te je glavni i ovlašteni punioničar i distributer napitaka kompanije The Coca-Cola Company. Coca-Cola HBC nudi široki raspon proizvoda koji obuhvata najprodavanije proizvode u kategorijama gaziranih bezalkoholnih pića, sokova, vode, sportskih, energetskih i biljnih napitaka, gotovih čajeva, kafe, gaziranih napitaka za odrasle, grickalica te alkoholnih pića. Veliku pažnju posvećuje promoviranju održivog razvoja kako bi osigurala budućnost vlastitog poslovanja i pridonijela dobrobiti zajednice u kojoj posluje. Coca-Cola HBC vodeći je svjetski proizvođač pića u održivom poslovanju prema Dow-Jonesovom indeksu održivosti za 2022. godinu te je među najboljim kompanijama prema drugim ESG parametrima poput pokazatelja utjecaja na okoliš u području klimatskih promjena i vode (CDP Climate and Water), rangu održivosti MSCI ESG te uključenosti u indeks FTSE4Good.

NetZeroby40

U oktobru 2021. godine Coca-Cola HBC obavezala se postići nultu stopu ispuštanja stakleničkih plinova duž cijelog svog lanca vrijednosti do 2040. godine. Kompanija je izradila jasan plan i planira uložiti 250 miliona eura do 2025. godine u inicijative za smanjenje ispuštanja. Do 2030. godine kompanija će smanjiti stopu ispuštanja za 25% u cijelom svom lancu vrijednosti u opsezima 1, 2 i 3, uz daljnje smanjenje od 50% u sljedećem desetljeću u sklopu postojećeg naučno utemeljenog cilja. Kako bi riješila problem 90% ispuštanja u opsegu 3 koje nastaje djelovanjem trećih strana, Coca-Cola HBC proširit će svoju sadašnju saradnju s dobavljačima. Tamo gdje ispuštanje stakleničkih plinova neće biti moguće u potpunosti ukloniti kompanija će ga umanjiti ulaganjem u ostale mjere za zaštitu okoliša.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje