Petak, 21. Januara 2022.
Tuzlanski.ba logo

Dominirat će evropskom metropolom: Toranj u obliku tulipana bit će visočiji od 300 metara

Preuzmite sliku

London će uskoro dobiti novi toranj visok 305 metara, koji će se, budući da je zamišljen kao veliki tulipan, zvati Tulip Tower, piše BBC.

Najavljeno je da će novi toranj biti druga najviša zgrada u Londonu, samo četiri metra niža od one najviše – nebodera Shard. “Čahura” zgrade, kako su je nazvali strani mediji, bit će transparentna i rotirat će se kako bi posjetitelji mogli vidjeti cijeli London. Tako će zapravo biti konkurencija poznatoj turističkoj atrakciji glavnog grada UK-a, London Eye-u.

Osmišljeno je da Tulip Tower bude turistička i obrazovna atrakcija na čijem će se vrhu nalaziti prostor za učenje, a godišnje će 20.000 londonskih učenika moći besplatno posjetiti toranj.

Uz to, arhitekti su isplanirali i javno dostupan vrt na samom krovu zgrade. Tulip Tower su dizajnirali arhitekti čuvene kompanije Foster + Partners, koji su osmislili i neboder Gherkin, inače poznatiji po svojoj adresi, 30 St Mary Axe. Arhitekti najavljuju da će “elegancija Tulipa savršeno nadopuniti velebni Gherkin”.

– Tulip je u skladu s progresivnim duhom Londona. Nudi značajne benefite stanovnicima i posjetiteljima Londona jer će postati kulturalnom i društvenom znamenitosti grada koja će budućim generacijama pružiti edukativne resurse koji nemaju premca – smatra arhitekt Norman Foster, prenosi Jutarnji.hr.

Inače, budući da je planirani početak izgradnje u 2020., očekuje se da ćemo novu londonsku turističku atrakciju moći vidjeti u 2025. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,