Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dok se lira ´topi´: Turisti pustoše luksuzne butike, sa praznim koferima čekaju u redovima

Preuzmite sliku

Turisti u Turskoj ovih dana umjesto da razgledavaju znamenitosti pohrlili su u dijelove gradova u kojima kupuju bogataši, a sve kako bi iskoristili rekordni pad turske lire u odnosu na dolar.

Tako su se u kratko vrijeme formirali redovi ispred ekskluzivnih butika najskupljih brendova poput Chanela, Louis Vuittona i drugih.

“Kupujemo odjeću, šminku, brendove, jer su cijene puno jeftine”, izjavila je jedna turistkinja koja je u posjeti Istanbulu sa svoje dvije kćeri, a u šoping je otišla s praznim koferima.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je građane da produže svoje gostoprimstvo turistima jer donose sa sobom dolare u ovom kritičnom trenutku.

“Već ste poznati kao vrlo gostoljubivi, ali produžite svoje gostoprimstvo jer u ovim trenucima, dok neki iznose dolare iz zemlje, vaši gosti ih donose”, poručio je predsjednik Turske na jednom od skupova.

Jedan od zaposlenika u ovim ekskluzivnim buticima rekao je da nikada nisu imali ovoliku navalu, bez obzira na to što je u špici sezone uvijek veliki promet. A da se šoping u Turskoj trenutno definitivno isplati najbolje govori podatak kako je jedan turist samo na razlici u valuti uštedio više od 1.000 dolara u usporedbi s kupovinom istih stvari u svojoj zemlji. (Jutarnji.hr)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,