Subota, 20. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dok je izvoz ribe blokiran, roba iz EU nesmetano se uvozi u BiH!

Preuzmite sliku

Izvoz ribe u Evropsku uniju blokiran je i nije moguć bez plaćanja carina.

Sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju izvozne kvote trebalo je da budu povećane sa 60 na 500 tona, ali se to nije desilo jer Evropska komisija na sajtu nije ažurirala podatke za Bosnu i Hercegovinu gdje i dalje piše – 60 tona, javlja ATV.

“Naši privrednici ne mogu da iskoriste te benefite koji su predviđeni povećanjem kvota za izvoz, konkretno ribe jer imamo informacije od pojedinih proizvođača iz RS koji se bave izvozom da zbog neažuriranja dokumentacije na sajtu Evropske komisije i dalje stoji da je kvota za izvoz 60 tona”, rekao je Vladimir Blagojević iz Privredne komore RS.

I dok iz Evropske komisije ne odgovaraju na upite – potvrda o blokadi izvoza ribe stiže iz Vijeća ministara. Evropskoj komisiji pisao je i ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović, ali je i on ostao bez odgovora. Situacija je, kaže, toliko ozbiljna da zbog nje čak može doći i do prekida sporazuma.

“To je nešto što se od nas očekuje, uz ispravku ove kvote i provjeru ostalih kvota jer sumnjamo da ni ostali dio sporazuma Evropska komisija nije prilagodila. Mi tražimo i da se nadoknadi šteta svima onima koji su morali da plate carinu zbog greške i neažurnosti Evropske komisije u Briselu”, rekao je Šarović.

I dok riba ne može preko granice po dogovorenim kvotama, roba iz Evropske unije već 26. dan od početka primjene SSP-a nesmetano ulazi u Bosnu i Hercegovinu. U “Mijekoproduktu” kažu da se već bore sa nelojalnom konkurencijom. Na policama se, kažu, već pojavilo poljsko mlijeko sa cijenom ispod tržišne vrijednost. Litra košta 89 feninga.

“Ako se ovakva situacija nastavi bojimo se da primarni proizvođači mlijeka neće biti konkurentni u narednom periodu”, rekao je marketing menadžer u “Mlijekoproduktu” Vlado Sandić.

Zbog otvorenih granica poljoprivrednici su prije tri dana od Vijeća ministara i Vlade Srpske zatražili da pod hitno zaštite domaću proizvodnju.

Šta je sve od prvog februara uvezeno u Bosnu i Hercegovinu znaće se tek početkom marta – kada će Privredna komora objaviti prve podatke od primjene adaptiranog SSP-a. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,