Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dobra sezona za malinare, samo u ZDK do sada otkupljeno 200 tona

Preuzmite sliku

Bosanskohercegovački proizvođači jagodičastog voća ove godine mogu očekivati velike prinose, svi prirodni faktori su im naklonjeni, a stručnjaci navode da je potrebno samo da osiguraju dovoljne količine vode i dobro zasjenjivanje.

Među jagodičastim voćem na domaćim plantažama dominira malina. Interes za uzgojem te vrste sve više raste.

Otkup je u toku, počeo je prije 20-ak dana, a sve firme su maksimalno angažovane.

Vlasnike firme ”Frutti-Funghi” iz Visokog koja se bavi otkupom šumskih plodova i jagodičastog voća, Edin Zukan, Feni je kazao da su ove godine količine malina, ali i drugog jagodičastog voća povećane za više od 40 posto.

– Do sada je otkupljeno oko 200 tona, izvezena je polovina, a roba je plasirana na tržište EU i Turske – istakao je Zukan.

Malinu otkupljuju u svježem stanju, nakon čega je sortiraju, pakuju i zamrzavaju i pripremaju za izvoz. Cijena još nije fiksno određena, ali ne pada ispod 3,30 KM.

Firma ”Frutti-Funghi” djeluje na području Zeničko-dobojskog kantona. S tog područja, kaže Zukan, očekuju se velike količine maline, ali i određene količine američke borovnice i nešto šumske jagode, koja također postaje aktuelna za uzgoj.

Ta firma ima otkupne stanice i u okolini Teslića, otkupljuju voće sa otprilike 140 dunuma zasada. Na taj način pomažu povratnicima u samozapošljavanju.

– Razvili smo mrežu i svaki dan smo na terenu -ističe Zukan.

Ekspert iz oblasti sektora jagodičastog voća i predavač s oglednog poligona za istraživanja pri Poljoprivredno- prehrambenom fakultetu u Sarajevu Adnan Maličević kaže da su u državi zasađene brojne plantaže maline. Precizan broj nema, ali će biti izrađena analiza eksperata na kraju sezone.

Ovogodišnji vremenski uslovi su u potpunosti prilagođeni takvim plantažama za razliku od prošle godine koja je bila kišna i koju su obilježile poplave.

Maličević smatra da poljoprivredni proizvođači trebaju obratiti pažnju samo na dvije stvari, a to su sistem za navodnjavanje i zasjenjivanje.

– To su jedina dva problema koja se mogu desiti, a sve ostalo je ove godine naklonjeno jagodičastom voću – potcrtao je Maličević. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,