Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Doboj dobio struju, Banja Luka nema novca za sanaciju šteta

Preuzmite sliku

Prema podacima Hirometeorološkog zavoda RS, nivo rijeka na području ovog bosanskohercegovačkog entiteta je u opadanju i Sava je na hidrološkim stanicama Bosanski Šamac i Rača jutros niža za jedan do dva centimetra po satu.

Sana, Bosna i Una ispod su kote redovne odbrane od poplave.

Većina domaćinstava i javnih ustanova u Doboju je dobila električnu energiju nakon što je osposobljena posljednja trafostanica Doboj dva od 110 kilovolta, koja je bila van pogona, čime su sva konzumna područja napojena kada je riječ o nadležnosti Elektroprenosa BiH.

U saopštenju se navodi da ekipe Elektroprenosa intenzivno rade na sanaciji stubova koji su pali na dva dalekovoda zbog pojave klizišta.

“Postoji i znatan broj klizišta koja treba sanirati iz preventivnih razloga jer su neka stubna mesta njima ugrožena”, upozoravaju iz Elektroprenosa BiH.

U Doboju je u sistem pušten i gradski vodovod. Voda nije ispravna za piće, ali u velikoj mjeri je olakšala čišćenje kako kuća i stanova, tako i javnih prostora.

U ovom gradu, uz raspoloživa gradska teška vozila, i 50 kamiona koji su došli u ovaj grad odvoze krupni otpad.

Građanima nedostaju dezinfekciona sredstva, jer su nakon polvačenja  vode i izuzetno visokih temperatura svi u strahu od pojave zaraznih bolesti.

U poslijepodnevnim satima u Doboj bi trebao stići kamion humanitarne pomoći Bosnalijeka, u kojem će uz lijekove, biti dostavljena i sredstva za dezinfekciju, zaštitne maske i rukavice.

Na graničnom prelazu Gradiška već drugi dan su duge kolone kamiona kojima se doprema humanitarna pomoć u BIH, a nakon uredbe Vijeća ministra, znatno je i skraćena procedura kontrole ovih vozila.

Telefonski saobraćaj kako fiksne tako i mobilne telefonije otežan je na cijelom području RS i veoma je teško doći do pravovremenih informacija o stanju na poplavljenim područjima.

Uz to, zbog vanrednog stanja koje je proglašeno, najveći broj informacija moguće je dobiti samo iz saopštenja samoga Štaba za djelovanje u vanrednim situacijama.

Više desetina miliona maraka štete u Banjaluci

Gradonačelnik Banje Luke Slobodan Gavranović saopštio je da je u tom gradu bilo poplavljeno 1.067 objekata odnosno blizu šest hiljada građana je bilo ugroženo, te 75 privrednih subjekata.

Prema stanju koje smo do sada utvrdili na terenu, štete će biti više desetina miliona maraka. Grad sa svojim budžetom nema novca za sanaciju šteta“, istakao je Gavranović.

Na račun Vlade RS za prikupljanje pomoći poplavljenim područjima do sada je uplaćeno 736.444 konvertibilnih maraka (KM), dok je na devizni račun za iste namjene pristiglo 106.000 KM, saopštio  je ministar finansija Zoran Tegeltija.

Naveo je da je Republički štab za vanredne situacije naredio blokiranje računa za prikupljanje humanitarne pomoći i u opticaju ostavio samo navedena dva koja je otvorila Vlada, jer je veliki broj građana upozoravao da uplate više ne mogu da se kontrolišu.

“Riječ je samo o računima za prikupljanje pomoći, dok su računi za redovno poslovanje ustanova i dalje otvoreni i sva sredstva koja se uplaćuju na te račune nesmetano stižu”, precizirao je Tegeltija.

Tegeltija je nakon sastanka s predstavnicima bankarskog sektora upozorio da u pojedinim područjima postoje problemi sa platnim prometom, ali da je nekoliko banaka najavilo da će vrlo brzo uspostaviti platni promet u Doboju, koji je u ovom trenutku i najviše pogođen.

“Razgovarali smo i o tome šta je potrebno da bi se pokrenuo privredni život u sredinama iz kojih se voda povukla, susrećemo se sa situacijom da su pojedina preduzeća ostala i bez osnovnih i obrtnih sredstava i da su njihovi vlasnici ostali bez lične imovine”, rekao je Tegeltija. (Izvor/Foto: AA)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,