Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Do 20% finansijskih poticaja za ulaganja u energetsku efikasnost

Preuzmite sliku

Kreditna linija za zeleno finansiranje (WB GEFF) je program Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD), kojim se promoviše prodaja energetski efikasne opreme i materijala na zapadnom Balkanu. GEFF program fokusiran je na stambeni sektor.

„Za ukupne investicije na zapadnom Balkanu, Evropska banka za obnovu i razvoj pripremila je 85 miliona eura, dok je Evropska unija za finansijske poticaje obezbijedila 17 miliona eura“, kazala je Dragana Tanasić, menadžerica projekta WB GEFF.

Kreditna linija EBRD-a za zeleno finansiranje na zapadnom Balkanu usmjerena je na zaštitu životne sredine kroz bolje i efikasnije korištenje energije. Iako je GEFF program pokrenut tek prije godinu i po dana, do sada je finansirao gotovo 1.500 porodica sa područja zapadnog Balkana, potvrđujući da postoji značajna potreba za zelenim kreditiranjem. Dosadašnje ulaganje u vrijednosti od 8 miliona eura u projekte kojima se pospješuje energetska efikasnost u domaćinstvima, uštedjelo je 7 miliona kWh energije i doprinijelo smanjenju emisije preko 2,5 miliona kg CO2 na godišnjem nivou.

„Fizička lica mogu da dobiju poticaje u iznosu do 20% od iznosa investicije u energetski efikasne tehnologije, ukoliko ulažu preko GEFF programa. Skoro sve što je povezano sa potrošnjom energije u kući ili stanu, može da bude finansirano: izolacija, prozori i vrata, kotlovi, toplotne pumpe, solarni sistemi, fotonaponski sistemi, osvjetljenje itd.“, objasnila je Tanasić.

Informacije o tehnologijama koje ispunjavaju uslove za finansiranje lako su dostupne svim vlasnicima stambenih objekata kroz EBRD-ov inovativni, ali jednostavni Tehnološki selektor. Ova online platforma sadrži preko 18.000 energetski efikasnih proizvoda, podijeljenih u 13 kategorija, koji su odobreni za finansiranje i koji se nalaze u ponudi preko 4.500 prodajnih mjesta širom zapadnog Balkana, a lista proizvoda i proizvođača svakog mjeseca je duža.

WB GEFF krediti se odobravaju preko sljedećih finansijskih partnerskih institucija: UniCredit banka Mostar, UniCredit banka Banja Luka, Sparkasse banka i Partner mikrokreditna fondacija.

„EBRD GEFF program je realizovan zahvaljujući podršci Evropske unije (EU), Austrijskog ministarstva finansija (BMF) i Investicijskog okvira zapadnog Balkana (WBIF), a u saradnji sa Sekretarijatom Energetske zajednice (ECS).

„Detalji o GEFF kreditnoj liniji, kao što su tehnologije i kriteriji podobnosti, dostupni su na stranici OVDJE “, zaključila je Tanasić.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,