Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dijaspora je pokretačka snaga koja ima neprocjenjiv razvojni potencijal BiH

Preuzmite sliku

Dijaspora je pokretačka snaga koja ima neprocjenjiv razvojni potencijal BiH. To se prije svega ogleda kroz stimuliranje ekonomskog razvoja BiH gdje bh. dijaspora znatno doprinosi, a zatim stabilnost domaće ekonomije kroz slanje novčanih doznaka.

Prema procjenama Agencije za unapređenje stranih investicija BiH (FIPA) obuhvaćenim u istraživanju koje je FENI dostavio BHDInfodesk – Birmingham, novčane doznake i drugi finansijski transferi iz inozemstva u BiH godišnje dostižu od 2,5 do 3,5 milijardi KM (prosječno učešće novčanih doznaka iznosilo je 13 posto ukupnog BDP-a BiH).

Dijaspora je bitan faktor u vanjskoj i unutrašnjoj trgovini te u stepenu direktnih stranih ulaganja, pristupu stranim trzištima kroz pružanje relevantnih tržišnih informacija te pronalaženju podudarnih poslovnih partnera u inozemstvu, dostupnosti i korištenju modernih tehnologija i novih načina poslovanja. Neke od najznačajnijih investicija u BiH realizirane su uz pomoć članova zajednice dijaspore, prenosi Fena.

Prema procjenama, posredstvom dijaspore bruto investicije u 2014. godini u BiH su iznosile oko pet milijardi KM ili 17,85 posto udjela u BDP-u.

U istraživanju koje je FIPA radila na uzorku od 70 posjećenih kompanija, utvrđeno je da je 26 kompanija (ili 41,3 posto) povezano s dijasporom. Od tih kompanija u 80,8 posto (21 kompanija) privrednici porijeklom iz BiH su vlasnici ili suvlasnici, u pet kompanija oni su uposlenici ili savjetnici.

Direktna strana ulaganja u BiH u 2015. godini su iznosila 476,7 miliona KM ili 243,7 miliona eura. Nakon značajnog povećanja stranih investicija u 2014. godini od 91,6 posto posto u odnosu na 2013., pozitivan trend nije nastavljen. Strane investicije u 2015. su bile manje za 38,9 posto u odnosu na 2014. godinu.

Najznačajniji investitori u BiH su i dalje države EU i regije, a na prvoj poziciji je Republika Austrija koja je i najznačajniji investitor u regiji. Od 2007. godine značajno je povećano učešće investicija iz Ruske Federacije, a u prethodnim godinama je registrirano i povećanje aktivnosti investitora s Bliskog istoka. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,