Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dijaspora Bosancima i Hercegovcima godinama šalje milijarde KM

Preuzmite sliku

Procjene novčanih doznaka iz inostranstva za sva četiri kvartala 2018. godine iznosi 2,67 milijardi KM. Međutim, procjena ukupnih transfera iz inostranstva, koji uključuju i inostrane penzije, za 2018. godinu iznosi 3,91 milijardi KM.

Procjene Svjetske banke o novčanim doznakama iz inostranstva za BiH u 2018. godini iznose 3,85 milijarde KM, a prema podacima Svjetske banke za 2018. godinu, učešće novčanih doznaka u BDP-u BiH je 11%.

Priliv novčanih doznaka u BiH prema zemlji prijema iseljenika pokazuje da je najviše doznaka u 2017. godini (preko 50%), kao i prethodne godine, stiglo od pošiljaoca iz Hrvatske, Srbije i Njemačke.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH naglašavaju kako je kontinuiran trend porasta doznaka od 2010. godine nastavljen i ove godine. Prezentovani podaci za period od 2009. do 2018. godine pokazuju da novčane doznake predstavljaju stabilan izvor prihoda za BiH.

U periodu od 2009. godine do 2018. godine (procjena) tako je u BiH stiglo ukupno 22,68 milijardi KM.

Uočljiva razlika u podacima Centralne banke BiH i Svjetske banke je zbog toga što podaci Centralne banke BiH obuhvataju samo “personalne transfere”, dok prema definiciji Svjetske banke novčane doznake predstavljaju zbir “personalnih transfera” i “kompenzacije uposlenih”, navodi se u dokumentu Migracioni upitnik za 2018. godinu.

Ekonomist Faruk Hadžić kaže da se ovdje radi o zvaničnom, odnosno legalnom toku novca i zapravo pokazuje svu ranjivost bh. ekonomije jer četiri milijarde godišnje potrošnje u BiH dolazi iz vanjskih izvora.

– Niko ne može tačno reći koliko još donesu djeca roditeljima u gotovini – kaže Hadžić. (Moja BiH)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,