Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Deset stvari koje su nekada bile besplatne

salter-placanje
Preuzmite sliku

U posljednjih nekoliko godina, vjerovatno i pod teretom sve veće krize, besplatnih stvari je sve manje.

Postoje stvari koje danas plaćamo, a u prošlosti su bile besplatne. A šta možemo da učinimo da takve stvari platimo što manje? Evo stvari o kojima bi trebalo razmisliti, piše bankar.me.

1. Avionske usluge

Nošenje prtljaga, gledanje filmova tokom leta, hrana, voda i sl. Sve su to stvari koje su nam nekad tokom vožnje avionom uglavnom bile besplatne. Nažalost, danas to više nije tako pa se često naplaćuje čak i flaša vode. Portal Money Talks News savjetuje da biste morali dobro da razmotrite sve troškove koji ulaze u cijenu avionske karte pa tek potom da odaberete najpovoljnije avio-prevoznike.

2. Isporuka hrane

Nekad je bila besplatna, međutim danas mnogi restorani naplaćuju uslugu dostave hrane na vaš kućni prag. Obično se radi o malom iznosu, ali ipak. Stoga, ako želite da uštedite, uvjek prilikom naručivanja hrane pitajte je li dostava besplatna. Ako nije, potražite drugi restoran koji nudi besplatnu dostavu.

3. Bankarske usluge

Naknadama za bankarske usluge danas nema kraja i mogli bismo ih nabrajati unedogled. Stoga, prije nego što donesete odluku o otvaranju računa kod određene banke, dobro se informišite o tome koje se usluge klijentima nude besplatno, a koje se naplaćuju.

4. Televizija

Da, u prošlosti je i televizija bila besplatna. Iako se TV s antenom koja izgleda poput “zečjih ušiju” možda čini smiješna, programi su bili besplatni. Danas, iako su lokalni programi i dalje besplatni, više od 100 miliona američkih domaćinstava plaća za pristup satelitskim programima, u prosjeku oko 50 do 75 dolara mjesečno. Da biste uštedjeli, dobro pogledajte šta koji operateri nude i odaberite onog najpovoljnijeg.

5. Novosti

Iako je velika količina vijesti na internet-portalima i dalje besplatna, prema Mašablu, oko 20 odsto američkih novina naplaćuje korisnicima naknadu za pristup digitalnom sadržaju. I u ovom biste se slučaju, ukoliko ne možete da živite bez vijesti, trebali dobro da informišete o tome šta koje novine nude i da iskoristite sve popuste prilikom plaćanja mjesečnih, odnosno godišnjih pretplata.

6. Odvoz smeća

Odvoz smeća je usluga koju Amerikanci nerado plaćaju pa su stoga ti troškovi uključeni u poreze na imovinu, navodi portal. Međutim u nekim se zonama i to promijenilo pa neke savezne američke države sad posebno naplaćuju naknadu za odvoz smeća. U ovom se slučaju malo toga može učiniti da bi se izbjegli troškovi. U svakom slučaju, ukoliko odlučite sami da odvozite konzerve i flaše na reciklažu , to će možda podstaći gradske vlasti da bar smanje iznos naknade.

7. Usluge na benzinskim pumpama

Jednom davno, na benzinskim pumpama su radili službenici koji su umjesto vas točili gorivo u vaš automobil, i to potpuno besplatno. Danas je ta usluga u potpunosti nestala, osim u Oregonu i Nju Džersiju gdje zakoni zabranjuju samouslužne pumpe.

8. Naknade za dodatne usluge u školama

Kao da obrazovanje samo po sebi nije dovoljno skupo, neke su škole počele dodatno da naplaćuju naknade za parking, fitnes pa čak i zdravstvene usluge. Osim toga, neke su javne škole i fakulteti odlučili da naplaćuju i dodatne aktivnosti i kurseve, a u nekim su školama znatno porasle i cijene izleta.

9. Informacije o brojevima

Usluge informacija o telefonskim brojevima nekad su bile besplatne. Da biste izbjegli trošak naplate ove usluge, poslužite se staromodnim, ali besplatnim načinom: telefonskim imenikom.

10. Plaćanje računa preko mobilnog telefona

Tehnologija napreduje, pa danas svoje račune možemo platiti mobilnim telefonom. Međutim operateri nisu propustili priliku da zarade pa su počeli da naplaćuju i ovu uslugu. Stoga, ako želite da uštedite, platite svoje račune putem e-bankarstva.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , ,