Utorak, 23. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Depoziti u BiH premašili 23 milijarde KM od toga 12,8 milijardi čini štednja stanovništva

Preuzmite sliku

Uprkos okruženju negativnih kamatnih stopa i vrlo niskih kamata na štednju, depoziti u Bosni i Hercegovini i dalje bilježe snažan rast, izvještava Indikator.ba.

U avgustu ove godine, ukupni depoziti u BiH premašili su iznos od 23 milijarde, te iznose 23,18 milijardi KM, prema podacima Centralne banke BiH. Od ukupnih depozita, 12,8 milijardi KM ili 55 posto čini štednja stanovništva. Više od polovine depozita je u domaćoj valuti, KM, ili procentualno izraženo 54,9 posto.

U odnosu na isti mjesec prošle godine rast depozita bio je visokih 9,0 posto, a u odnosu na decembar 2018. godine rast je iznosio 6,5 posto.

Depoziti i dalje rastu brže od kredita koji su “tek” premašili 20 milijardi KM a imali su rast od 4,9 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine i 3,7 posto u odnosu na decembar.

Omjer pohranjenih depozita i datih kredita povećava se u korist prvih te sada iznosi 114,6 posto.

S ozbirom na mjere Evropske centralne banke, koje predstavljaju nastavak dosadašnje politike, izvjestan je dalji pritisak na pasivne kamatne stope.

Ovakva praksa natjerala je pojedine banke da uvode “kaznene” kamate na velike štedne uloge korporativnih klijenata, dok štednja stanovništva za sada nije pogođena.

Posljedice ovakvog razvoja, međutim, osjetili su svi korisnici bankarskih usluga na drugoj strani, budući da su banke u proteklom periodu pad prihoda od kamata nadoknađivale povećanjem prihoda od naknada i provizija.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,