Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Dedić: Stopiran izvoz mlijeka iz BiH zbog žalbe jedne od članica EU

Preuzmite sliku

Šemsudin Dedić, federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, izjavio je danas na farmi Spreča kod Tuzle sa koje je trebalo da krenu prve količine mlijeka za zemlje Evropske unije, kako je odluka o izvozu mlijeka iz BiH stopirana jer je jedna od zemalja uložila žalbu, prenosi Anadolu Agency (AA).  

“Iako je danas trebao krenuti izvoz mlijeka za Evropsku uniju, on je stopiran. BiH je prvobitno dobila odobrenje za izvoz mlijeka za EU, ali do 13. 08. bio je rok za žalbe na tu odluku i svaka od članica EU mogla je podnijeti žalbu. Danas smo dobili informaciju da je jedna od članica EU uložila žalbu o kojoj će se raspravljati 16. septembra i tada ćemo znati ko se žalio i šta je navedeno u žalbi. Iz Evropske komisije nisu nam željeli reći koja je to zemlja koja se žalila, iako smo ispunili sve kvalitete i zahtjeve i nalazimo se na farmi Spreča koja proizvodi mlijeko koje zadovoljava sve kriterije. Ova vijest negativno nas je iznenadila”, kazao je Dedić.

On je objasnio kako je od završetka roka za žalbe proteklo 20 dana, “ali niko nas ni o čemu nije obavijestio i sav taj proces je, neću reći neozbiljan, ali trebali smo na vrijeme biti informisani”.

“Nemam informaciju o pošiljkama koje su krenule i šta se dešava na granicama”, kazao je Dedić koji je dodao kako je  do 12 sati danas bila situacija prema kojoj je izvoz mogao početi, ali sad je zvanično stopiran.

Poručio je da se BiH ne treba oslanjati na izvoz mlijeka, nego da građani što više trebaju kupovati domaće mlijeko.

Farma Spreča jedna je od četiri farme u BiH koje su ispunile uslove da njihovo mlijeko može ići za EU. Sa ove farme mlijeko otkupljuje mljekara “Mikos”. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,