Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Danas protesti malinara zbog niske otkupne cijene

Preuzmite sliku

Predstavnici Udruženja malinara opština Bratunac, Milići i Srebrenica “Vilamet” mirnim protestom na trgu u Bratuncu danas će iskazati nezadovoljstvo zbog cijene ovogodišnjeg roda maline, jer  nisu postigli dogovor sa predstavnicima opština, otkupljivača i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske. 

“Na sastanku nije bilo dogovora, ostajemo pri odluci da danas u 10.00 časova na trgu u Bratuncu organizujemo protest zbog neprihvatljivo niske cijene maline od 1,9 KM po kilogramu, koju su ponudili otkupljivači, odnosno vlasnici hladnjača”, rekao je predsjednik Udruženja Ljubiša Alempić.

Predstavnici hladnjače “Bos agro fud” iz Potočara i još nekih saopštili su da mogu prihvatiti 1,9 KM za kilogram maline kao maksimalnu cijenu, jer je kako navode, došlo do pada cijene ovog voća na svjetskom tržištu.

Vlasnik hladnjače “Agro dr” Petko Rankić rekao je da će otkupna cijena maline, koju će isplaćivati, biti iznad dvije marke, ali nije precizirao koliko.

Nezadovoljni proizvođači nisu pristali na te cijene, ističući da su imali veće troškove od cijene ponuđene za ovogodišnji rod.

Predstavnik Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Dragan Zarić rekao je da će upoznati ministra i saradnike o ovom problemu i saglasio se da je ponuđena cijena neprihvatljivo niska.

On je istakao da je resorno Ministarstvo i ove godine planiralo obezbijediti premije do 10 odsto od prosječne cijene voća što se odnosi i na malinu, ali će iznos biti poznat tek kada se prikupe podaci o otkupljenim količinama i kada se utvrdi koliki se podsticaj malinarima može isplatiti novcem koji je Ministarstvo planiralo za podsticaje u voćarstvu.

Proizvođači upozoravaju da je budućnost malinarstva, koje je trenutno u ekspanziji u srednjem Podrinju i strateška razvojna grana opština ove regije, potpuno neizvjesna.

Pojedini proizvođači najavljuju da će radije uništiti malinjake, nego dozvoliti da ih neko svake godine ucjenjuje i bogati se na njihovom radu.

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović rekao je da je nedopustivo da se završi sezona berbe pa da se tek onda objavi cijena maline i da tu praksu treba prekinuti uz podršku resornog ministarstva i inspekcijskih organa.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje