Petak, 27. Januara 2023.
Tuzlanski.ba logo

Danas profunkcionisala još jedna zračna linija iz BiH za Njemačku (FOTO)

Preuzmite sliku

Redovna zračna linija Dusseldorf-Mostar otvorena je u srijedu slijetanjem prvog aviona njemačke niskotarifne kompanije ‘Eurowings’ u mostarsku Zračnu luku.

Direktor Zračne luke Mostar Marin Raspudić kazao je na konferenciji za novinare kako je nakon redovne linije Croatia Airlinesa na relaciji Zagreb-Mostar danas uspostavljena dugonajavljivana i dugoočekivana linija iz Dusseldorfa.

Zahvalio je predstavnicima kantonalne i gradske vlasti na dosadašnjoj pomoći jer, kako je kazao, da nije bilo njih ne bi bilo ni ove linije.

Zamolio je građane Mostara, Hercegovine i BiH da podrže ovu liniju tako što će putovati i koristiti je.

Ministar prometa i veza Hercegovačko-neretvanskog kantona Stjepan Krasić kazao je kako je Zračna luka Mostar do sada bila u drugom planu u odnosu na prometni i zračni trokut Sarajevo – Dubrovnik-Split.

“Međutim, kako je promet putnika u te tri zračne luke velik, Zračna luka Mostar tu traži svoju šansu”, zaključio je Krasić.

Po njegovim riječima, Zračna luka Mostar je idealan primjer kako u transportnoj infrastrukturi izvršiti kombinirani prijevoz bez obzira radi li se o prijevozu putnika i roba.

Nazif Nezirić, koji se obratio uime ministra trgovine, turizma i zaštite okoliša HNK Ajdina Teletovića, kazao je kako je HNK najznačajnija turistička regija u okviru relativno male bh. turističke destinacije.

“Trećina svih ostvarenih noćenja u FBiH ostvaruje se na području HNK pri čemu više od 80 posto ostvarenih noćenja čine noćenja inozemnih gostiju. Naši su potencijali i kapaciteti znatno veći i cilj nam je u potpunosti ih iskoristiti”, kazao je Nezirić.

Predstavnik Eurowingsa Michael Schaub zahvalio je svima koji su bili potpora za početak ovih letova, kazavši da je to danas Dusseldorf – Mostar, a da će za nekoliko dana biti let na relaciji Stuttgart – Mostar.

“Putovanje je bilo uspješno. Putnici du bili zadovoljni i oduševljeni Mostarom i dočekom”, istaknuo je Schaub te izrazio nadu da će uspješna saradnja i dalje biti nastavljena.

Mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić kazao je kako je siguran da će ovo doprinijeti boljoj ekonomskoj situaciji u gradu i kantonu te na taj način osigurati svjetliju budućnost ona ovim prostorima.

“Ovo je jedan novi početak, nova era turističkog razvoja Mostara i Hercegovine. Siguran sam da će ovo doprinijeti i ostanku mladih ljudi”, istaknuo je Bešlić.

Premijer HNK Nevenko Herceg ustvrdio je kako je reliziran jedan izvrstan projekt koji je rezultat sinergije vlasti, građana i medija.

“Ove godine postigli smo sporazum s Gradom i Zračnom lukom Mostar o subvencioniranju troškova dolaska niskotarifne kompanije Eurowings”, kazao je Herceg.

Podsjetio je kako su za tu svrhu u protekloj godini iz kantonalnog budžeta proračuna izdvojili 300 hiljada maraka, a ove godine 500 hiljada, dok će za razdoblje 2019.-2023. izdvojiti dodatna sredstva.

“Uspostava ovih zračnih linija važna je ne samo za našu dijasporu i hodočasnike u Međugorju, već, prije svega, za našu privredu i privrednike”, kazao je Herceg.

Inače, Eurowings je najbrže rastuća aviokompanija koja ima 160 aviona u floti a u ovoj godini ih planiraju imati više od 200 i letjet će na više od 200 odredišta širom svijeta. Među njima je i Mostar, a početna cijena karte u jednom smjeru je 39,99 eura.

Grad Mostar je uz pomoć glasova na Facebooku – ‘You wote – We fly’, koje je provela zračna kompanija Eurowings, izabran za novo odredište te kompanije za 2018. godinu. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

   
Ključne riječi: , , ,