Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Coca-Cola kupila lanac kafića za 5 milijardi dolara

Preuzmite sliku

Američka kompanija bezalkoholnih pića “Coca-Cola” preuzima britanskog lanca kafića “Costa Coffee” za sumu od 3,9 milijardi funti (5,1 milijardi dolara), ulazeći u jaku “bitku” među ovim vrstamaa pića koju vode globalni brendovi “Nestle “i” Starbucks, izvijestio je ” Bloomberg”.

Matična kompanija “Whitbread” složila se da proda “Costu” po cijeni koja je 16 puta veća nego što je bila kompanijina dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije u ovoj godini, navela je kompanija.

“Topli napici su jedno od rijetkih preostalih pića u cjelini gdje ” Coca-Cola ” nije globalni brend”, rekao je direktor “Coca-Cole” Džejms Quincey”.

“Kosta” nam daje pristup ovom tržištu kroz jaku platformu za kafu”, dodao je on.

Bezalkoholna pića su u potrazi za novim mogućnostima jer se potrošači okreću alternativama bezalkoholnih pića sa šećerom. Ranije ovog mjeseca “PepsiCo.” ugovorio je kupovinu vrijednu 3,2 milijarde dolara “Sodastreama” koji proizvodi soda dozatore.

“Costa” je ispred “Starbucksa” u Velikoj Britaniji i širi se na tržišta kao što je Kina. Lanac ima kafiće u mnogim zemljama kroz franšizu. Kompanija je bila jedan od manjih lanaca nakon što su “Nestle” i investiciona kompanija “JAB” napravili seriju akvizicija u segmentu.

“Whitbread” je kupio “Costu” 1995. za 19 miliona funti. Do tada je imala 39 kafića, a sada ima više od 3.800 lokala u 32 zemlje. Kompanija takođe upravlja sa 8.000 mašina za samoposluživanje.

“Whitbread” je saopćio u aprilu da će odvojiti “Costu” kao nezavisnu javnu firmu nakon pritisaka investitora koji smatraju da poslovanje treba biti odvojeno od hotelskog poslovanja.

Prodaja će donijeti “značajnu premiju” na vrijednost ako bi kompanija bila odvojena u novo društvo, naveo je “Whitbread”. Kompanija će većinu prihoda vratiti akcionarima. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: ,