Nedjelja, 31. Maja 2020.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Cijene zlata na novoj najvišoj razini u posljednjih šest godina

Cijene zlata dosegnule su u ponedjeljak novu najvišu razinu u šest godina pod utjecajem zaoštravanja američko-kineskih trgovinskih napetosti, da bi se potom blago spustile nakon nastojanja dvije zemlje da smire situaciju.

Cijena zlata na spot tržištu porasla je 0,2 posto, na 1.530,64 dolara po unci, najvišu razinu od aprila 2013. godine. Na istom je postotnom dobitku bila i na američkom tržištu terminskih ugovora gdje se uncom trgovalo po 1.541,30 dolara.

Investitori su pohrlili kupovati imovinu koju smatraju sigurnom, poput zlata, državnih obveznica i japanskog jena, nakon eskalacije američko-kineskog rata proteklog vikenda.

Kinesko ministarstvo finansija najavilo je prošlog petka carine u rasponu od pet do deset posto na američki uvoz vrijedan 75 milijardi dolara, reagujući na prethodne američke najave carina. Nekoliko sati nakon toga američki predsjednik Donald Trump povisio je carine na oko 550 milijardi dolara vrijedan kineski uvoz.

Čini se da je trgovinski sukob SAD-a i Kine ušao u novu fazu, s obzirom na Trumpovu poruku kompanijama poput FedEx-a, UPS-a, Amazona i Postal Service-a, da “odmah počnu tražiti alternativu Kini”.

Napetost je donekle prigušila izjava potpredsjednika kineske vlade Liua Hea, koji vodi pregovore s Washingtonom, da je Peking voljan riješiti trgovinski sukob “smirenim” pregovorima i da se odlučno protivi eskalaciji sukoba.

– Spremni smo riješiti to pitanje konzultacijama i suradnjom u mirnom tonu. Odlučno se protivimo eskalaciji trgovinskog rata – rekao je Liu, prema transkriptu sjednice vlade.

Američki je predsjednik na marginama samita G7 nazvao kineskog predsjednika Xija Jinpinga velikim vođom, izražavajući zadovoljstvo njegovom željom za sporazumom i smirenim razgovorima.

Trump je također utvrdio da su kineski trgovinski dužnosnici kontaktirali američke kolege i ponudili im povratak za pregovarački stol.

– Žele smirene razgovore i to je, iskreno rečeno, sjajna stvar. Predsjednik Xi Jinping sjajan je vođa, a Kina sjajna zemlja, između ostalog, i zato što znaju kako stvari funkcionišu u svijetu – naglasio je američki predsjednik. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,