Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijene visoke, do ogrijeva teško doći: Metar drva 108, a tona uglja 176 KM

Preuzmite sliku

Građani koji će se tokom zimskih dana grijati na drva, ugalj ili pelet, već uveliko nabavljaju ogrjev.

U firmama koje se bave prodajom ogrjeva ističu da je potražnja povećana u odnosu na protekli period, jer svi žele da spremno dočekaju hladnije dane. U firmi Drvosječa su istaknuli da je trenutačna cijena ogrjeva viša u odnosu na prošlogodišnje, jer je teže doći do drva.

– Ove godine imamo problema sa drvima. Da bi ih dovezli, naši radnici moraju da voze u dosta udaljenije krajeve i sve to puno košta. Zbog toga je cijena nešto viša nego prošle godine, pojasnio je Edin Omeragić iz Drvosječe.

U ovoj firmi cijena metra iscijepanih bukovih drva košta 108 KM, dok su bukova drva u ćutucima 104 KM.

– Trenutno su nam na sniženju ugalj i pelet. Tona mrkog uglja koji je koštao 196, sada je 176 KM, a drveni je bio 165, a sada je 148 KM. Tona peleta prve klase sada se može kupiti po cijeni od 384 KM, a bio je 480 KM, kazao je Omeragić.

Iako je veća potražnja za ogrjevom, Omeragić ističe da kupci na isporuku ne čekaju dugo.

– Kupac ogrjev dobije na kućnu adresu za dan-dva, nema dugog čekanja, jer zaliha imamo dovoljno. Jedino penzionerima, kojima dajemo mogućnost kupovine na rate, rok isporuke je do 15 dana, dodao je Omeragić.

U firmi Oganj-transport cijene drva i uglja nisu se mijenjale u odnosu na prošlu godinu. Kako nam je rekao direktor firme Edib Hamzić, metar iscijepanih bukovih drva je 95, ugalj Kreka je 175, a Banovići 195, dok je drveni 145 KM.

– Imamo dovoljno zaliha drva i uglja, međutim, činjenica je da je otežana dostava ogrjeva zbog lošeg vremena. Stalno su kiše, blato i eksploatacija drveta nije nimalo laka, kazao je Hamzić.

Istakao je da je velika potražnja za drvetom, ali i peletom iako ga oni ne prodaju. Iako se, prema njegovim riječima, na nekim mjestima na isporuku drva čeka dugo, kod njih kupci ogrjev dobiju za tri-četiri dana.

Zbog visokih cijena drva brojni građani nerijetko se odlučuju i za kupovinu kod ilegalnih trgovaca, kod kojih su cijene nešto niže. Tako se preko oglasa i interneta drva mogu naći po cijeni od 70 pa do 90 KM. (Oslobođenje)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,