Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijene nafte u padu: Od jutros na Bingo Petrolu litar dizela po cijeni od 3,16 KM!

Preuzmite sliku

Na nedavno novootvorenoj benzinskoj pumpi “Bingo Petrol” na lokaciji Bosanska poljana, odnosno, nadomak Bingovog Zoološkog vrta u Tuzli jutros je osvanula nova cijena goriva.

  • Naime, litar dileza na Bingo Petrolu košta 3,16 KM što ovu benzinsku pumpu drži na prvom mjestu službene aplikacije (FMT FBiH oil info) koja pruža informacije o trenutnim cijenama goriva u Bosni i Hercegovini, u kategoriji ‘Najniže cijene’.

    Također, Bingo Petrol je najpovoljniji i po jednom litru benzina (Super 95) koji trenutno košta 2,66 KM.

  • Ova informacija mogla bi biti korisna za sve one koji često prolaze ovom dionicom te mogu iskoristiti priliku da natoče gorivo po najnižim cijenama u Tuzli, a vjerovatno i u cijeloj BiH.

    Podsjetimo, cijena nafte na svjetskom tržištu jučer je pala za oko jedan odsto pošto je Kina ostala pri svojoj politici nulte tolerancije prema covidu 19.

    Dodatni uzrok za pad cijene nafte i povećanje kamatne stope u SAD, što je dovelo do rasta vrijednosti dolara i izazvalo bojazan od globalne recesije koja bi uticala na potražnju za gorivom.

    U Londonu je cijena sirove nafte “brent” manja za 1,03 dolara i sada je 95,13 dolara po barelu. U New Yorku je cijena svijetle sirove nafte pala za 1,34 dolara i iznosi 88,66 dolara po barelu.

    Obje vrste nafte u srijedu su ostvarile rast veći od dolara usljed novog pada zaliha sirove nafte u SAD, iako su Savezne rezerve povećale kamatnu stopu za 75 baznih poena, a guverner Centralne banke Jerome Powell je izjavio da je previše rano razmatrati pauzuranje rasta kamatne stope.

    Zbog toga je došlo do rasta dolara u odnosu na druge valute čime se smanjuje potražnja za naftom, jer je time mnogo skuplja za kupce koji koriste drugi novac. (Tuzlanski.ba)

    Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

    Ključne riječi: , , ,