Petak, 19. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijene nafte na međunarodnim tržištima ispod 44 dolara

Preuzmite sliku

Cijene nafte zadržale su se u četvrtak na međunarodnim tržištima ispod 44 dolara budući da je trgovce zabrinula procjena Međunarodne agencije za energetiku (IEA) da će cijepljenje protiv covida-19 poduprijeti potražnju tek iduće godine. 

Na londonskom je tržištu cijena barela pala 20 centi u odnosu na prethodno zatvaranje i iznosila je 43,60 dolara. U gotovo istom je iznosu pojeftinio i na američkom tržištu, gdje se njime trgovalo po 41,24 dolara.

Početkom sedmice trgovci su se ponadali da bi pandemija mogla biti obuzdana, nakon što su američki Pfizer i njemački BioNTech objavili da je, prema prvim rezultatima, njihovo eksperimentalno cjepivo protiv covida 19 spriječilo zarazu kod 90 posto sudionika treće faze ispitivanja.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) upozorila je danas da će cijepljenje vjerovatno značajnije uticati na globalnu potražnju za naftom tek iduće godine.

“Val oduševljenja nakon vijesti o cjepivu brzo je splasnuo jer su investitori shvatili da pandemija neće nestati tako brzo kao što je došla“, rekao je Hussein Sayed iz FXTM-a.

“Cjepivo je i dalje najbolja vijest otkad se virus počeo širiti, ali život se neće vratiti u normalu za nekoliko dana ili sedmica “, dodao je Sayed. (Hina)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,