Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Cijene hrane u svijetu dosegnule 10-godišnji maksimum, BiH u problemu zbog ovisnosti o uvozu

Preuzmite sliku

Posljednjih mjeseci poskupjelo je gotovo sve. Lakše bi bilo nabrojiti proizvode koji nisu poskupjeli nego one čija cijena stalno raste.

Globalne cijene hrane dosegnule su najviši nivo u više od deset godina nakon što su prošle godine porasle za više od 30%, objavila je Organizacija Ujedinjenih naroda za hranu i poljoprivredu (FAO), piše Večernji list BiH.

Podaci Agencije naglašavaju rastuće cijene žitarica i biljnih ulja širom svijeta. Cijene biljnog ulja dosegnule su rekordni nivo nakon što su u oktobru porasle za gotovo 10%, prenosi BBC. Poremećaji u opskrbi, visoke cijene roba, zatvaranje tvornica i političke napetosti utiču na povećanje cijena.

Posljedice za BiH

Iz FAO-a su rekli kako je njihova mjera cijena žitarica porasla za više od 22% u odnosu na godinu ranije. Cijena pšenice, koja je bila jedan od glavnih uzroka poskupljenja hrane, porasla je za gotovo 40% u posljednjih 12 mjeseci nakon što su veliki izvoznici, poput Kanade, Rusije i SAD-a, imali slabe žetve.

– U slučaju žitarica suočeni smo sa situacijom u kojoj bi se moglo reći da su klimatske promjene one koje u konačnici uzrokuju pad proizvodnje – rekao je Peter Batt, stručnjak za agrobiznis u Curtin Business Schoolu, za BBC.

– Imali smo prilično loše godine (žetve) na mnogim mjestima – rekao je Batt. Iz FAO-a navode kako je na indeks cijena biljnog ulja utjecao porast cijena palmina, sojina, suncokretova i ulja repice. U slučaju palmina ulja, cijene su porasle nakon što je proizvodnja iz Malezije “smanjena” zbog stalne nestašice radnika migranata – priopćeno je iz FAO-a.

Nedostatak radne snage doprinosi povećanju troškova proizvodnje i prijevoza hrane i u drugim dijelovima svijeta. Poremećaji u isporuci također povećavaju cijene mlijeka, pri čemu su cijene mliječnih proizvoda porasle za gotovo 16% tokom prošle godine. Rast cijena u BiH građani osjete već mjesecima. Država smo koja ovisi o uvozu hrane, što se u ovakvoj svjetskoj krizi pokazalo kao veliki problem. Kako se predviđa njihov daljnji rast, ekonomisti tako predlažu mjere koje bi obuzdale poskupljenja. Ekonomski analitičar Faruk Hadžić navodi kako je porast cijena hrane u BiH na rekordnom nivou, prema podacima Agencije za statistiku BiH.

– Iako opći indeks kretanja potrošačkih cijena pokazuje da u našoj državi nema inflacije jer je vrijednost tog indeksa u prosjeku ove godine ispod 2%, indeks kretanja hrane prvi je put dosegnuo nivo od 7% u septembru – kaže.

On predviđa da će zbog stalnog porasta cijena na svjetskom tržištu, prije svega, energenata te dolaska zimske sezone, vrlo izvjesno, cijene dodatno porasti.

– Na to je nedavno upozorio i Međunarodni monetarni fond (MMF). Je li vrijeme da donositelji odluka u BiH znatno smanje porezna opterećenja, primjerice, ukinu trošarine na gorivo, bar privremeno do 30. juna 2022., ili usklade mirovine s indeksom hrane? Mjere postoje, samo je pitanje postoji li spremnost – kaže Hadžić.

Posljednjih mjeseci poskupjelo je gotovo sve. Lakše bi bilo nabrojiti proizvode koji nisu poskupjeli nego one čija cijena stalno raste. Tako je u proteklom razdoblju zabilježen najveći rast cijena goriva, ulja, piletine te voća i povrća. Cijena goriva početkom godine iznosila je 1,80 KM, dok je sad već prešla 2,50 KM. Cijena ulja početkom godine bila je 2 KM, a sad je iznad 3 KM. Kilogram piletine mogli ste kupiti i za oko 7 KM, a sada je cijena oko 10 KM.

Kad je riječ o povrću, najviše je porasla cijena krompira te se on prošle godine mogao kupiti za 0,80 KM po kg, dok je sada od 1,50 do čak 2 KM po kg. Domaće kruške, primjera radi, u oktobru prošle godine u trgovinama u BiH stajale su 1,25 KM po kg, a sad su 2,45 KM. Osim navedenoga, više su i cijene pekarskih proizvoda, junećeg mesa, mlijeka, čokolade

Potrošačka košarica jedne porodice porasla je na više od 2000 KM, što je za bilo koju obitelj u BiH, s pretpostavkom da dvoje radi i da imaju prosječna mjesečna primanja, ogroman iznos.

Smanjenje marže

U FBiH je na snazi odluka Vlade da marža u veleprodaji ne smije prelaziti maksimalnu visinu od 6%, a u maloprodaji od 8% na nabavnu cijenu. Odluka postoji, ali je pitanje koliko se poštuje. Vlada RS-a usvojila je uredbu o izmjeni uredbe o ograničavanju marži u prometu robe kojom se smanjuju postojeće marže za 2%. Kako je priopćeno iz Vlade RS-a, postojeće marže u prometu na malo, umjesto dosadašnjih 10%, smanjuju na 8%, a u prometu na veliko, umjesto dosadašnjih 8%, smanjuju na 6%. – Donošenje uredbe doprinijet će smanjenju maloprodajnih cijena osnovnih životnih namirnica i proizvoda značajnih za standard stanovništva – navode iz Vlade RS-a.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje