Ponedjeljak, 9. Decembar 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Cijene hrane i pića u BiH iznosile 76 posto od prosječne razine cijena Evropske unije

U 2018. godini razina cijena usporedive košarice hrane i bezalkoholnih pića širom Evropske unije bila je dvostruko veća u najskupljoj državi članici nego u najjeftinijoj državi članici.

Tako je Danska 2018. godine imala najvišu razinu cijena za hranu i bezalkoholna pića u Evropskoj uniji, i to za 130 posto višu od prosječene evropske razine, objavio je u četvrtak Eurostat, statistički ured Evropske unije.

Na suprotnom kraju ljestvice, najniža razina cijena zabilježena je u Rumuniji iznosila je 66 posto od prosječne razine cijena usporedive košarice.

Najveći dispariteti cijena zabilježeni su za duhan kod kojeg su cijene bile i do četiri puta veće u najskupljim državama članicama nego u najjeftinijim.

Najniže razine cijena u pojedinačnim članicama zemalja Evropske unije zabilježene su u Bugarskoj, i to 49 posto prosjeka Evropske unije, Poljskoj 60 posto i Hrvatskoj 62 posto, a najviše u Velikoj Britaniji, i to 204 posto prosječne cijene duhanskih proizvoda u Uniji, Irskoj 201 posto i Francuskoj 141 posto.

Istraživanje razine cijena hrane, pića i duhana je osim u zemljama Evropske unije provedeno u još devet evropskih zemalja među kojima je i Bosna i Hercegovina.

Cijene hrane i bezalkoholnih pića u našoj zemlji u 2018. godini su iznosile 76 posto od prosječne razine cijena Evropske unije, dok su cijene duhanskih proizvoda jeftinije 55 posto od prosječne razine cijena duhanskih proizvoda u Uniji. (Fena)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,