Petak, 23. August 2019.
Tuzlanski.ba logo
Preuzmite sliku

Cijena nafte naredne godine neće padati

Predsjednik Organizacije zemalja proizvođača nafte (OPEK) Suhail al Mazruej izrazio je očekivanje da cijena nafte naredne godine više neće padati i da će porasti kada na snagu bude stupio dogovor o smanjenju proizvodnje crnog zlata.

Od početka oktobra cijena nafte na svjetskom tržištu pala je za 36 odsto i sada je 54 dolara po barelu usljed bojazni od prezasićenosti tržišta i slabe potražnje.

Mazruej kaže da je višak na naftnom tržištu manji u odnosu na 2017. godinu i izrazio je očekivanje da će nestati u roku od jednog ili dva mjeseca.

“Na osnovu trenutnih podataka, imamo višak od oko 26 miliona barela nafte. Početkom prošle godine bilo je 340 miliona barela. Mislim da se možemo izboriti sa tim viškom i doći do uravnoteženosti tržišta u narednih mjesec ili dva”, rekao je Mazruej na konferenciji za novinare u Kuvajt City-u.

Mazruej je istakao da se u proteklih nekoliko mjeseci na tržištu pojavio veći višak nafte od očekivanog, jer sankcije SAD protiv Irana nisu imale predviđeni uticaj na izvoz crnog zlata iz te zemlje.

Irački ministar za naftu Tamer al Gadban istakao je da postoji konsenzus među članicama OPEK-a i zemljama koje nisu dio naftnog kartela da će poštovati novi sporazum za smanjenje proizvodnje radi stabilizacije tržišta.

On kaže da sporazum važi u narednih šest mjeseci i da će se ministri sastati u aprilu radi procjene uticaja smanjenja proizvodnje.

OPEK je nedavno počeo saradnju s Rusijom i drugim zemljama koje nisu članice kartela kako bi stekli veću kontrolu nad globalnom proizvodnjom i cijenama nafte. (Srna)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , ,