Srijeda, 24. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Centralna banka BiH: Prve novčanice KM izdate na današnji dan prije 20 godina

Preuzmite sliku

Na današnji dan 1998. godine izdate su prve novčanice konvertibilne marke (KM). Njihovo uvođenje bio je ne samo dobar, nego i odlučujući korak u kreiranju monetarnog sistema i održavanja stabilnosti valute, saopćeno je iz Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Od tog dana, građanima su na raspolaganju novčanice u apoenima od 50 feninga, 1 KM, 5 KM i 10 KM. Mjesec dana kasnije, 27. jula 1998. godine, u opticaj su puštene novčanice u apoenima 20 KM, 50 KM i 100 KM.

– Iako po dužini vremena tokom kojeg je u opticaju ne slavi ovaj jubilej, neophodno je spomenuti i novčanicu u apoenu 200 KM koja je u opticaju od 15. maja 2002. godine. Prvi kovani novac konvertibilne marke pušten je u opticaj 9. decembra 1998. godine. Tokom godina, neke od prvih novčanica KM, apoeni od 50 feninga, 1 KM i 5 KM, povučene su iz opticaja i prestale biti zakonsko sredstvo plaćanja, a zamijenjene su kovanim novcem – saopćila je Centralna banka BiH.

U doba kada je KM puštena u opticaj, u BiH su korištene valute stranih zemalja, od kojih je njemačka marka bila prihvaćena na cijeloj teritoriji države. Veoma brzo, KM je postala dominantno sredstvo u gotovinskim transakcijama, a do kraja 1999. godine postala je i jedino sredstvo plaćanja.

Konvertibilna marka je prvobitno bila vezana za njemačku marku po kursu 1 KM = 1 DEM. Povlačenjem njemačke marke iz opticaja, KM je preuzela kurs njemačke marke prema euru – jedna konvertibilna marka za 0,51129 eura, odnosno jedan euro za 1,95583 konvertibilnih maraka.

Tokom svih ovih godina, jedno je bilo sigurno: vrijednost konvertibilne marke, izražena u euru, nikad nije dovedena u pitanje.

Centralna banka Bosne i Hercegovine novčanice domaće valute stavlja u opticaj i povlači iz opticaja pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora utvrđenog Zakonom o CBBiH.

Na posljednji dan maja 2018. godine ukupna vrijednost gotovog novca KM izvan Centralne banke je iznosila 4.452.111.578,60 KM, odnosno u opticaju je bilo 65.167.762 komada novčanica i 344.831.027 komada kovanica KM.

U proizvodnji gotovog novca, CBBiH se rukovodi tehnološkim standardima koji se provode u zemljama Evropske unije, a odnose se na kvalitet, vijek trajanja i zaštitne elemente novčanica i kovanog novca. Novčanice i kovani novac KM se proizvode sa visoko kvalitetnim materijalima i zaštitnim obilježjima koja se kontinuirano unapređuju u cilju zaštite od krivotvorenja, navedeno je u saopćenju Centralne banke BiH.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , , , ,