Četvrtak, 25. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Centralna banka BiH prodala manje količine unci monetarnog zlata

Preuzmite sliku

Centralna banka Bosne i Hercegovine prodala je manje količine unci monetarnog zlata u martu ove godine, navodi se u finansijskom izvještaju Banke za prvo polugodište ove godine.

Banka je prodala 8.000 unci monetarnog zlata pri čemu je realizovala dobitak od 11.489 hiljada KM.

Centralna banka je duže vremena imala zlata u količini od 96.000 unci kojeg inače drži na računu u banci u Švicarskoj, a fizički se nalazi u trezoru Banke Engleske.

U napomenama uz sažeti finansijski izvještaj središnje bh. monetarne institucije se navodi da je poslovanje Centralne banke u prvom polugodištu ove godine bilo izloženo značajno drugačijim okolnostima za izvršavanje operacija u odnosu na uporedne izvještajne periode i finansijske informacije objavljene u posljednjim godišnjim finansijskim izvještajima.

Ove okolnosti su dovele do značajnih promjena iznosa na pojedinim pozicijima finansijskog položaja i uspješnosti Centralne banke pa je tako došlo do smanjenja iznosa ukupnih deviznih rezervi kao posljedice pada fer vrijednosti investiranih deviznih rezervi, iako je došlo i do smanjenja monetarne pasive.

– Volatilne promjene na finansijskim tržištima eurozone su se odrazile na privremeni pad neto strane aktive i kapitala Centralne banke na datum izvještavanja, dodaje se.

No, sve ovo nije uticalo na održavanje monetarne stabilnosti, potvrđujući da Centralna banka svoju osnovnu funkciju uspješno izvršava.

Na dan 30. juni 2022. godine neto devizne rezerve prelazile su monetarnu pasivu za 534.006 hiljada KM čime je obezbijeđen adekvatan nivo deviznih rezervi i domaća valuta je u potpunosti stabilna. (Indikator.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje