Petak, 29. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

Centralna banka BiH: Nema štampanja novčanica bez pokrića!

Preuzmite sliku

Povodom određenih navoda, centralna banka BiH je izdala saopštenje u vezi s redovnim procesom upravljanja gotovinom CBBiH.

“Centralna banka Bosne i Hercegovine, u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine, stavlja u opticaj i povlači iz opticaja domaću valutu, koju čine novčanice i kovanice KM kao zakonsko sredstvo plaćanja, pridržavajući se strogo pravila valutnog odbora definisanog Zakonom o CBBiH.  Centralna banka Bosne i Hercegovine je u skladu sa Zakonom o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine obavezna osigurati redovno snabdijevanje novčanicama i kovanicama konvertibilne marke kroz njihovo stavljanje u opticaj i povlačenje iz opticaja, na zahtjev komercijalnih banaka, što uključuje zamjenu novčanica i kovanica koje su postale nepodobne za opticaj. Ovakve novčanice se putem komercijalnih banaka povlače iz opticaja i zamjenjuju novim novčanicama i kovanicama, a realizacija zahtjeva komercijalnih banaka za preuzimanje gotovog novca KM iz trezora Centralne banke Bosne i Hercegovine odvija se u skladu sa Zakonom i propisima Centralne banke Bosne i Hercegovine.

Novčanice KM, kao i svake druge novčanice imaju svoj vijek trajanja, jer se upotrebom u opticaju habaju i oštećuju. Na godišnjem nivou se iz opticaja povuče i uništi oko 20% komada novčanica KM koje su nepodobne za opticaj, odnosno takve novčanice se zamjenjuju novim novčanicama. Osim toga, u obzir treba uzeti i kontinuirano povećavanje gotovog novca KM u opticaju usljed potražnje za KM od strane komercijalnih banaka, koje iznosi oko 10% na godišnjem nivou.  Kada su u pitanju kovanice, za njih je karakteristično kontinuirano povećavanje potražnje, naročito malih apoena kovanica.

Aktuelni ugovori o proizvodnji i isporuci novčanica i kovanica konvertibilne marke sklopljeni su u 2016. godini i to isključivo u cilju redovnog snabdijevanja novčanicama i kovanicama KM u skladu s procijenjenim potrebama gotovinskog opticaja za duži period. Proizvodnju dodatnih količina novčanica i kovanica ovog tipa Centralna banka Bosne i Hercegovine provodi od svog osnivanja pa do danas, i takve proizvodnje preduslov su za redovno snabdijevanje gotovim novcem KM. Informacije o upravljanju gotovim novcem, detaljnim podacima o količinama u opticaju, dostupne su javnosti kroz redovne mjesečne i godišnje izvještaje Centralne banke Bosne i Hercegovine koji su objavljeni na internetskoj stranici CBBiH.

Centralna banka Bosne i Hercegovine će, po završenom procesu proizvodnje, donijeti odluku o sukcesivnom puštanju novčanica i kovanica KM u opticaj i objaviti u Službenom glasniku BiH i službenim glasilima entiteta i Brčko distrikta.

Dakle, štampanje novčanica i kovanica KM po navedenim ugovorima se ne može dovesti u bilo kakvu vezu s navodima iz pojedinih medija, po kojima se izrada novih količina novčanica i kovanica KM vrši u cilju njihovog izdavanja bez pokrića, a što bi predstavljalo kršenje Zakona o Centralnoj banci Bosne i Hercegovine i pravila valutnog odbora”, navode iz CBBiH. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje