Četvrtak, 18. Aprila 2024.
Tuzlanski.ba logo

Centralna banka BiH: Ne gomilajte gotovinu, ima je dovoljno

Preuzmite sliku

Pored gomilanja životnih namirnica u kriznim situacijama, iskustvo je pokazalo kako građani BiH imaju naviku stvaranja zaliha i u gotovom novcu, što je prema ocjeni Centralne banke BiH bespotrebno.

Centralna banka BiH pozvala je sve građane u zemlji da bez veće potrebe ne podižu značajnije iznose jer za to nema nikakvog opravdanog razloga dok sa druge strane sebe izlažu bezbjednosnom riziku.

Kako su poručili, oni imaju redovne informacije o stanju gotovog novca u komercijalnim bankama koje pokazuje kako nema problema po ovom pitanju.

‘Centralna banke raspolaže dovoljnim količinama gotovog novca konvertibilne marke kao i novčanicama eura, tako da može odgovoriti potrebama komercijalnih banaka u cilju snabdijevanja građanstva i privrede. Želimo napomenuti da pored navedenog komercijalne banke imaju značajna gotovinska sredstva u svojim trezorima što dodatno ulijeva sigurnost u zadovoljavanje svih potreba finansijskog sistema za gotovim novcem u cjelini’, – kazali su u CBBiH odgovarajući na pitanja CAPITAL-a.

Inače, prema važećoj zakonskoj regulativi, CBBIH ne može biti kreditor komercijalnim bankama u sklučaju da ostanu bez gotovine kod naglog povlačenja depozita.

‘Zakon ne dozvoljava CBBiH da djeluje kao kreditor posljednje instance. Ipak, potrebno je istaći da banke posluju u skladu sa propisima entitetskih agencija za bankarstvo u vezi sa upravljanjem rizikom likvidnosti i deviznim rizikom. CBBiH, sa svoje strane, u svakom momentu garantuje da će sa komercijalnim bankama razmijenjivati KM za EUR prema fiksnom kursu’, – zaključili su oni.

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,