Ponedjeljak, 21. Juna 2021.
Tuzlanski.ba logo

Čengić: ‘Propisati olakšice za poljoprivrednike’

Preuzmite sliku

Zastupnik Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine u Parlamentu Federacije BiH, Irfan Čengić, se zalaže za propisivanje olakšica za poljoprivrednike u zakonu o doprinosima.

Čengić je dostavio amandman koji bi zaposlenima u poljoprivredi kao primarnoj djelatnosti propisivao obračunavanje posebnog koeficijenta za plaćenje doprinosa, kao što je slučaj s tekstilnom industrijom, rudarima, starim zanatima i drugim niskoakumulativnim zanimanjima, saopšteno je iz SDP-a, prenosi Fena

“Od ovoga ne treba praviti političku priču, od Vlade očekujem da prihvati moj amandman jer je to njihovo obećanje koje je vlada zaključkom usvojila 2016., a Parlament potvrdio 2017. godine.”, rekao je Čengić.

Čengić smatra da poljoprivredni proizvođač u BiH nije konkurentan proizvođaču u EU, upravo iz razloga što poljoprivrednici u EU imaju mnogo veći budžet za poljoprivredu, bespovratna sredstva iz EU fondova, povoljna kreditna sredstva, plavi dizel i povolju poresku politiku.

“Mislim da nam je svima isti cilj da zaštitimo domaće poljoprivrednike kako bi bili konkurentni na tržištu”, ističe Čengić. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje