Četvrtak, 28. Marta 2024.
Tuzlanski.ba logo

CBBiH: Depoziti stanovništva u bankama 9,62 milijarde KM i najveći do sada

Preuzmite sliku

Ukupni depoziti stanovništva kod komercijalnih banaka u BiH, na kraju septembra 2015. godine, iznosili su 9,62 milijarde KM, što je najveći zabilježeni iznos depozita do sada, podaci su Centralne banke Bosne i Hercegovine, javlja Anadolu Agency (AA). 

U ukupnim depozitima kod komercijalnih banaka u BiH, depoziti stanovništva imaju daleko najveće učešće od 60 posto.

“Stanovništvo u BiH kontinuirano nalazi način da poveća svoje depozite unatoč činjenici da plate i druga primanja ne bilježe značajno povećanje. Tako u poređenju sa stanjem na kraju septembra prošle godine depoziti su porasli za čak 719 miliona KM ili 8,1 posto. Ako poredimo depozite stanovništva sa stanjem na kraju decembra 2008. godine, odnosno od trenutka početka globalne krize, uočavamo konstantan porast na godišnjem nivou u rasponu od osam do 15 posto što je rezultiralo kumulativnim porastom depozita za 4,41 milijardu KM ili 84,8 posto. Ovo je pokazatelj uspostavljenog povjerenja u bankarski sektor i njegovu stabilnost, te je rezultat i postojanja sistema osiguranih depozita koji je uspješno testiran u protekloj godini, čime se pruža adekvatna  zaštita štediša”, navodi Centralna banka BiH.

Međutim, posmatrano po ročnim vrstama depozita postoje značajne razlike u tempu rasta. Najbrže rastu depoziti po viđenju, koji su u poređenju sa stanjem na kraju septembra 2014. godine porasli za 18,2 posto (odnosno 338 miliona KM), zatim transakcijski računi bilježe porast od 12,7 posto (odnosno 228 miliona KM). Oročeni i štedni depoziti rastu manjim intenzitetom i na godišnjem nivou su imali porast od tri posto (odnosno 153 miliona KM).

Oročeni i štedni depoziti u septembru 2015. iznose 5,40 milijardi KM, a što predstavlja 56 posto ukupnih depozita stanovništva, dok transakcioni računi i depoziti po viđenju čine 4,22 milijarde KM i imaju učešće od 44 posto.

U pogledu valutne strukture, depoziti stanovništva u KM valuti iznose 3,98 milijardi KM ili 41,3 posto ukupnih depozita stanovništva, depoziti u euro valuti iznose 5,12 milijardi KM ili 53,2 posto, a depoziti u ostalim stranim valutama oko 527 miliona KM ili 5,5 posto. (Tuzlanski.ba)

Tuzlanski.ba možete pratiti i putem aplikacija za Android i iPhone mobilne uređaje

Ključne riječi: , ,